Anticorruptiewet blijft nog papieren tijger

De Anticorruptiewet is donderdagavond met 40 stemmen goedgekeurd. Deze wet zal moeten zorgen voor verscherpte corruptiebestrijding binnen de diverse overheidsorganen. André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, benadrukte dat met deze wet een ‘zerotolerance’ en ‘no-nonsense’ gedrag tegen corruptie zal worden getoond. Misiekaba benadrukte dat er een heleboel publieke functionarissen zijn die hun werk naar eer en geweten doen. Echter weet hij ook dat er voldoende kwaadwilligen binnen het overheidsapparaat zijn. “Na soso stuka deng mang en stuka fa deng kang furu, meki wang njang. Daar moeten wij paal en perk stellen.” De politicus benadrukte dat hij al drie termijnen parlementariër is en elk zittingstermijn regeringen over en weer beschuldigd zijn corruptief te zijn. Met de aanname van deze wet denkt hij dat Suriname een dienst is bewezen. Er is bij wet een anticorruptiecommissie ingesteld, die in een vroeg stadium kan ingrijpen bij gevallen van corruptie. Onderzoek tegen corruptie kan echter zelfs na de afkondiging van de wet en relevante staatsbesluiten niet aanvangen, zolang het Openbaar Ministerie (OM) geen ‘anticorruptie-officier van justitie’ heeft opgeleid en aangesteld. Dit proces kan nog enkele maanden duren. De anticorruptiewet is uiteindelijk na 15 jaren goedgekeurd. President Desi Bouterse diende de laatste versie van het wetsontwerp in januari 2014 in bij het parlement. Tijdens de regering Venetiaan-Sardjoe was het ontwerp al ingediend bij het parlement. Deze was ook al in de vaste commissie in behandeling genomen. Het ontwerp werd later teruggestuurd naar de regering om aanpassingen te plegen. De Anticorruptiewet is vanaf 19 november 2015 weer op de agenda. Er zijn veel wijzigingen aangebracht in de ontwerpwet.
‘Wij zijn geen kampioenen in handhaving’
De anticorruptiecommissie is uitsluitend belast met preventieve taken. Na de intake zullen alle corruptie-meldingen door de commissie worden overgedragen aan het OM ter nadere beoordeling. Hiervoor zal het OM een speciale unit met een afzonderlijke ‘anticorruptie-officier van justitie’ met specialistische opleiding op het gebied van opsporing en vervolging van corruptiezaken aanstellen. “Zullen de dingen op tijd komen? U weet dat wij zijn geen kampioenen in handhaving in dit land”, stelde de NDP-fractieleider. Misiekaba benadrukte dat hij bij monde van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zelf heeft vernomen dat het OM te kampen heeft met zware onderbemensing. Volgens minister ad interim Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, zijn in de afgelopen dagen enkele creatieve oplossingen besproken met het OM. Hij noemde hierbij de goedkeuring voor de start van een verkorte opleiding voor vervolgingsambtenaren. Daarbij zal zeker rekening worden gehouden met het aanstellen van een speciale officier van justitie, belast met corruptiebestrijding en het onderzoeken van gevallen van corruptie.
Geen gevallen meer bedekken met mantel der liefde
VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de commissie van rapporteurs, merkte op dat deze wet een goed begin is. Hij hoopt dat de regering er serieus werk van maakt om de instituten, die belast zijn met aanpak van corruptie, te faciliteren. Het lukt het Openbaar Ministerie volgens Gajadien vaak niet om forensische accountants in te zetten voor een degelijk onderzoek bij fraude. Ook andere instituten als de MOT hebben volgens hem onvoldoende middelen om effectief op te kunnen treden. De VHP-fractie wil dat alle corruptiegevallen aangepakt worden en niets met de mantel der liefde worden bedekt. Carl Breeveld (DOE) zei dat met een ieder gewerkt moet worden naar een corruptievrij land. Dit is volgens hem mogelijk, omdat verschillende landen dit doel hebben bereikt. De wet moet zorgen voor eerlijke publieke functionarissen.
Lijst publieke functionarissen verder uitgebreid
Bij de laatste wijziging is de lijst van publieke functionarissen, die een verklaring omtrent inkomen en vermogen moeten indienen, uitgebreid met ambtenaren in diplomatieke dienst (ambassadeurs, zaakgelastigden etc.), staatslandmeters en ambtenaren van de dienst Grondinspectie. Ook hoge functionarissen van gewapende machten, die onder deze wet vallen, zullen onder staatsbesluit worden toegevoegd. De overige publieke functionarissen zijn ministers, DNA-leden, leden van de Staatsraad, van de Rechterlijke Macht, Rekenkamer, directeur of onderdirecteur van een departement van algemeen bestuur of van een staatsinstelling of die werkzaam is bij de Dienst der Invoerrechten en Accijnzen. Deze functionarissen moeten ook opgave doen van het aandelenbezit, de nominale waarde en de waarde aan stichtingen geleverde zaken en van een stichting verkregen zaken. Volgens Amzad Abdoel (NDP) worden stichtingen vaak gebruikt om zaken te doen die het dag schuwen.
FR

error: Kopiëren mag niet!