Visumaanvraag niet meer via Nederlandse ambassade

Vanaf 14 september 2017 zal Nederland in Suriname bij aanvraag van een Schengenvisum gebruik gaan maken van de diensten van VFS Global. Het aantal aanvragen voor Schengenvisa wereldwijd is in de afgelopen jaren hard gestegen. Om efficiënte en klantgerichte dienstverlening te kunnen blijven bieden, heeft Nederland – evenals de meeste andere Schengen lidstaten – een aantal jaren geleden ervoor gekozen om de inname van visumaanvragen uit te besteden aan hierin gespecialiseerde externe dienstverleners.
Geen politiek besluit
Het moment van de inwerkingtreding van dit besluit staat los van de ambassadeurs-issue (Suriname-Nederland). De geruchten dat dit besluit te maken zou hebben met een reactie op de wijze waarop de Nederlandse ambassadeurskwestie onlangs uitrolde, wordt door de ambassade ontkracht. Het besluit is volgens ambassade woordvoerder Maurice Pourchez juist op gericht om de dienstverlening te verbeteren. Hij verwijst naar de steeds stijgende aanvragen voor Schengenvisa en het belang van het behouden van goede kwaliteit bij de dienstverlening. Het besluit heeft volgens de woordvoerder dus niets te maken met de huidige politieke ontwikkelingen.
Efficiënte en klantgerichte dienstverlening
Nederland maakt al op 80 locaties in 30 landen gebruik van een externe dienstverlener. In maart 2017 heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten ook in Suriname gebruik te maken van een externe dienstverlener. De samenwerking met VFS Global is tot stand gekomen via een aanbesteding. Het gaat specifiek om aanvragen voor Schengenvisa kort verblijf (voor Nederland en overige Schengenlanden, behalve Frankrijk).
Door de inzet van een externe dienstverlener in Suriname kan ook hier een efficiënte en klantgerichte dienstverlening worden gewaarborgd. Zo kunnen visumaanvragers straks -uitsluitend op afspraak- niet alleen van maandag tot en met vrijdag terecht bij VFS (openingstijden 8:30 tot 15:00 uur), maar ook op zaterdag (openingstijden 8:30 tot 12:00 uur). Het kantoor van VFS Global is gevestigd aan de Prins Hendrikstraat 14, Paramaribo.
Procedure
Vanaf heden dient men online een afspraak te maken bij VSF Global om het visumaanvraagdossier in te dienen. Vervolgens controleert VFS Global het dossier op volledigheid en neemt de visumleges en servicekosten in ontvangst. Daarna worden de aanvragen binnen 15 dagen verder afgehandeld bij de beslissingsbevoegde instantie te Den Haag, onderdeel van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Visumaanvragers kunnen tenslotte hun reisdocument en het besluit op de visumaanvraag weer ophalen bij het kantoor van VFS Global aan de Prins Hendrikstraat 14. In uiterste spoedgevallen kan men zich volgens de ambassade in Paramaribo ook tot VFS wenden. VFS zal de ambassade consulteren. Indien na beoordeling door het bevoegd gezag men tot de conclusie komt dat het werkelijk een spoedaanvraag betreft, zal het protocol van spoedaanvraag in werking treden.
Kosten
De prijzen van de visumproducten veranderen niet (Schengenvisum kort verblijf € 60, kinderen 6 t/m 11 jaar € 35, kinderen 0 t/m 5 jaar gratis). Wel zal VFS naast de reguliere consulaire leges een bedrag van € 25 als servicekosten in rekening brengen. Meer informatie over de diensten, producten en leveringsvoorwaarden vindt u op de website van VFS Global: www.vsfglobal.com/netherlands/suriname.
Contact
Met ingang van 7 september 2017 zal het kantoor van VFS Global in Paramaribo ook telefonisch bereikbaar zijn. Op de website van de Nederlandse ambassade in Suriname (www.nederlandenu.nl/uw-land-en-nederland/suriname) is meer informatie te vinden over visumaanvraagprocedures en kunnen visumaanvragers de link naar het online afspraaksysteem van VSF Global vinden.

error: Kopiëren mag niet!