Training inzake controle en doorzoeken van vaartuigen

Trainers Franck Peltier en Leo Trovillet
Trainers Franck Peltier en Leo Trovillet
Op verzoek van de Surinaamse autoriteiten heeft de Centre Interministériel de Formation Anti-Drogue (Cifad) gisteren een aanvang gemaakt met een training over “controle en doorzoeken van pleziervaartuigen en kleine schepen”. De training duurt een week. Ruim 28 personen, onder wie politieambtenaren, douaneambtenaren en personeel van het Maritieme Autoriteit Suriname, nemen deel aan deze training.
De deelnemers werd eerst een overzicht gegeven van hoe de Fransen te werk gaan bij drugsbestrijding. Op de eerste dag werd er meer gefocust op het uitwisselen van ervaringen en kennis op het gebied van drugsbestrijding. Uiteindelijk dienen zowel Suriname als Frankrijk er beter van te worden. Douaniers hebben in juli van dit jaar in de haven van Paramaribo bijkans 1700 kilo cocaïne ontdekt in een lading hout, die verscheept werd naar Antwerpen. Suriname wordt steeds vaker genoemd als tussenstop voor coke-smokkel. De drugs zaten in 40 sporttassen, die waren verstopt in 15 containers met houtblokken. De drugsvangst zou een straatwaarde hebben van 60 miljoen Euro. De Surinaamse politie heeft nog steeds geen verdachten aangehouden in verband met de drugsvondst.
De trainers Franck Peltier en Leo Trovillet benadrukken dat er in de afgelopen periode grote drugsvangsten zijn gedaan in Suriname. Zij willen ook graag weten hoe dat in zijn werk is gegaan om de informatie verder te kunnen delen.
Frankrijk is naast de Nederlandse marine als enig Europees land aanwezig in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. In 1992 hebben de Franse autoriteiten het Cifad (een interministeriële trainingsorganisatie) opgericht om te strijden tegen deze plaag in het Caribisch gebied. Het doel is het vormen van mensen en hen opleiden tot actieve internationale samenwerking op dit gebied. De training is een resultaat van samenwerking tussen Frankrijk en Suriname. De Cifad komt regelmatig in Suriname. De Franse douane is ook regelmatig in Suriname. Er komt een vervolg op deze training.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!