SPBA klopt bij vp aan voor hulp bij bepalen padieprijs

De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) restte geen andere keus dan een brief te richten naar de vicepresident, waarbij de bewindsman om interventie is gevraagd bij de vaststelling van de padieprijs. Tegenover Dagblad Suriname geeft SPBA-voorzitter Harrynannan Oemraw te kennen dat momenteel de opkoopprijs van een baal natte padie SRD 90 bedraagt. Inmiddels is de oogst in volle gang. Aan het begin van de oogst bedroeg de prijs van een baal natte padie SRD 85. Na lang praten met de opkopers is deze opgeschroefd naar SRD 90. Het afgelopen seizoen lag de prijs tussen de SRD 100 en SRD 105. Oemraw zegt met klem dat de opkoopprijs van SRD 90 ver beneden de kostprijs ligt. Als reden om de prijs op dit bedrag te houden, wordt door de opkopers aangegeven dat de koers gedaald is. Maar Oemraw herinnert eraan dat gedurende de inzaai en daarna de bespuiting en bemesting zij inputs tegen de hoge koers hebben gekocht.
Volgens Oemraw moet ook niet vergeten worden dat de rente voor de rijstboeren bij de banken van 18.5% is gestegen naar 20%. Blijft de opkoopprijs op SRD 90 dan vreest hij voor vele veilingen bij de rijstboeren. ‘Elk seizoen hebben we dit zelfde probleem’, verzucht hij.
De SPBA-voorzitter laat ook weten dat de oogst een tegenvaller is. Normaal kan een hoeveelheid van 60 balen padie per hectare geoogst worden. Maar bij deze oogst bedraagt de opbrengst 10 balen minder per hectare. De padie heeft veel kaf. Dit is volgens Oemraw te wijten aan de bespuiting en de bemesting die na de inzaai niet optimaal konden plaatsvinden vanwege de zware regens. Ook gedurende de bloeitijd regende het met bakken uit de hemel.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!