Jogi: “Koers niet terug te brengen met geblaf”

“De hoge valutawisselkoers voor de US dollar is wel terug te brengen, maar niet met het geblaf van deze gasten.” Zo reageert assembleelid Mahinder Jogi (VHP) over de beloftes van president Desi Bouterse om de valutawisselkoers omlaag te brengen. Volgens de politicus is het staatshoofd na 3 harde beloftes in 2016 een jaar later nog steeds niet erin geslaagd deze belofte waar te maken. “Het mag een ideale droom zijn van de president, maar zo krijg je die koers echt niet omlaag. De koers is terug te brengen met daadkracht. De regering moet ophouden met het populistisch denken, maar gaan bezuinigen. Draai elk dubbeltje 20 keren om voordat je het uitgeeft. Lanceer geen website waar je onnodig 5 tot 20 mensen weer in dienst moet nemen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar nog overeind staat. Voor de US dollar moet SRD 7,52 worden neergeteld. De eurokoers staat op SRD 8,82. De parlementariër benadrukt dat hij niet dezelfde optimisme deelt, zoals Financiënminister Gillmore Hoefdraad. De bewindsman zei tijdens de onlangs gehouden begrotingsbehandeling in de DNA dat het wel de goede kant opgaat met de koers. Jogi voert aan dat het land steeds verder kapot wordt gemaakt door mensen die geen kaas hebben gegeten van de belangrijke functies die zij moeten vervullen. Dit komt volgens hem, omdat het staatshoofd eerder voor zijn ‘mati’s’ gaat dan echte deskundigen. “Het enige wat deze mati’s goed in zijn, is stelen”, aldus Jogi.
‘Stabiele koers’ van SRD 7,50 brengt burgers niet in hoerastemming
Dat vooral de dollarkoers al geruime tijd op de SRD 7,50 staat, brengt burgers volgens Jogi ook niet in een hoerastemming. “Wij kunnen een beetje blij zijn dat de koers zogenaamd stabiel is, maar het is niet stabiel door inspanningen vanuit de regering. Het is stabiel, omdat de koopkracht van de samenleving enorm is gedaald. Men kan niet meer kopen in het land”, stelt hij. De Surinaamse dollar is de afgelopen 2 jaren met meer dan 100 procent in waarde gedaald. De koopkracht in het land is fors achteruitgegaan en mensen kunnen veel minder besteden dan vóór de crisis. “De salarissen van mensen zijn door de devaluatie fors gedaald in waarde. Waar de gemiddelde arbeider voor de devaluatie USD 600 verdiende, komt hij op basis van de huidige koers niet eens op de USD 300. Met die USD 600 kon een ambtenaar elke maand USD 200 normaal voor een auto aflossen. Nu heeft de man geen geld meer om een auto of andere spullen af te lossen. Het enige waar hij enkele centen voor over kan houden, is om brood en boter voor zijn gezin te kopen”, aldus de VHP’er.
Nieuwe regering zal stal weer moeten opruimen
Het pas goedgekeurde Ontwikkelingsplan 2017-2021 brengt het land volgens Jogi naar een beleid van ‘meki a go leki e go’. Hij vreest dat dit op lang termijn ervoor gaat zorgen dat die dollarkoers wel richting de SRD 10 gaat in 2020. “Dan zal een nieuwe regering samen met het volk weer 10 tot 15 jaren nodig hebben om die stal weer op te ruimen. Hetzelfde moest de Front-regering ook tussen 2000 en 2010 doen toen de regering Jules Wijdenbosch ons met een hyperinflatie van boven de 123% had achtergelaten”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!