DA’91 wil burgerparticipatie in zijn geheel aanwakkeren

1DA 91 wil burgerparticipatie in zijn geheel aanwakkerenOp zaterdag 19 en zondag 20 augustus heeft de politieke partij DA’91 een strategisch weekend georganiseerd. De uitkomst van dit weekend is om een strategisch plan te maken voor 2017-2019. De partij beoogt genoeg ideeën te vergaren om activiteiten te ontplooien die nooit eerder zijn uitgevoerd. Het wetenschappelijk bureau zal in deze een wezenlijke bijdrage leveren in de vorm van sessies, waarbij gesproken zal worden over de toekomst van de partij en hoe de burgerparticipatie in haar geheel weer aan te wakkeren.
Dit strategisch weekend draaide vooral om de basisprincipes van de partij, waarin het begrip politiek anders belicht werd. Politiek anders moet bijdragen tot het teweegbrengen van discussie, acceptatie en hervorming. Tevens moet het een bijdrage leveren in de stimulans van de nationale-regionale gedachte, waarbij het nationaal belang voor opgesteld word met daarin de hoofdbeginselen, zoals eerlijkheid, vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Tijdens de redevoering van gekozen partijraadsvoorzitter Sunil Oemrawsing stelde hij dat de partij geen enge belangenvereniging is of wil zijn. De partij wenst functies te vervullen, die gefundeerd staan op meningsvorming, informatieverstrekking, integratie en het bevorderen van de burgerparticipatie. Het bevorderen van de burgerparticipatie staat heel hoog in het aantal doelen dat de partij beoogt te bewerkstelligen. “Dat wat de partij anders maakt dan andere partijen, is dat zij af wil het systeem waarbij het volk slechts tijdens de verkiezingen bepaalt wie de regeermacht krijgt. We willen gaan naar een model waar het volk tevens beslist hoe de regering gevormd wordt en inspraak heeft bij het formuleren van het regeringsbeleid. Kortom een landsbestuur voor en door het volk. Maar eerst wenst de partij de interesse in de politiek weer op te wekken”, zegt partijvoorzitter Angelic Del Castilho.
Financiële en mentale armoede
De partij kijkt naar diverse uitdagingen. Om de burgerparticipatie wederom op te wekken, zal men naar de mensen moeten gaan en persoonlijk met hen communiceren. Volgens de partijvoorzitter is de partij zich goed bewust van de uitdagingen. “Niet alleen zal je goed uitleg moeten verschaffen over dit nieuw concept (politiek anders), maar zal je tevens bij degenen die het vertrouwen in de politiek over de jaren heen hebben verloren, weer moeten aanwakkeren. Mensen zijn gewend aan zaken, zoals podiumpraat en dat partijen zich niet aan hun gemaakte beloften houden, maar dit willen wij veranderen.” De partij is niet blijven stilstaan bij wat er nu gebeurt, wel vindt zij dat het volk moet leren uit de fouten die gemaakt zijn. Na dit weekend zal de partij zich vooral committeren in het terugbrengen van het vertrouwen in de politiek. Dat betekent naar de mensen gaan en naar hen luisteren. De partij gaat tevens voor aangestuurde groei en economische ontwikkeling, sectorenontwikkeling, een samenleving waar er ruimte is voor het individu om te groeien, ontwikkelingskansen voor de komende generaties en bestrijding van de financiële en mentale armoede. Oemrawsing stelde vervolgens dat de democratie onder druk is en dat slechts sterke politieke partijen zich zullen onderscheiden dankzij hun democratische beginselen.

error: Kopiëren mag niet!