Herinvoering invoerrechten ICT-producten

1 Rusland ICT 2“Computers, mobiele telefoons en andere ICT-faciliteiten moeten met zo laag mogelijke kosten ter beschikking zijn van onze jongeren. Wij moeten geen maatregelen treffen die onze jongeren pijn gaan doen.” Dit zegt NPS-fractieleider Gregory Rusland. Het bevreemdt de politicus dat de regering besloten heeft om de vrijstelling van invoerrechten op ICT-goederen en mobiele telefoons in te trekken. De intrekking is op 1 augustus 2017 ingegaan, maar is per 15 augustus meegedeeld aan de douane. Het besluit tot intrekking van de vrijstelling is door de Raad van Ministers genomen eind juli. De missive dateert van 27 juli 2017. Met deze maatregel betekent het dat computers en mobiele telefoons, die nu al exorbitant hoge prijzen door de hoge wisselkoers hebben, onbetaalbaar worden voor de consument. Goederen die al op weg zijn naar Suriname vallen niet onder de maatregel. Rusland voert aan dat het land nu in een fase is beland waar de armoede om zich heen heeft geslagen, waardoor jongeren juist de ondersteuning nodig hebben om adequaat te kunnen functioneren in de samenleving. “Nu de invoerrechten worden heringevoerd, betekent het dat de ICT-infrastructuur veel verder van huis is voor onze jongeren. Dat heeft zeker consequenties voor onze jongeren in vergelijking met jongeren van andere landen in de regio, die wel tegen lagere kosten kunnen beschikken over deze faciliteiten. Het is vandaag de dag een must om een samenleving verder te ontwikkelen. Met ICT gaat alles veel sneller”, stelt de NPS-voorman.
Optreden tegen misbruikers
Onder het mom van computers werden volgens de regering luxe goederen, waaronder grote televisietoestellen, invoerrechtenvrij geïmporteerd. Door de onrechtmatigheden die zijn geconstateerd, is besloten deze faciliteit te evalueren. De NPS-topman vindt dat deze maatregel moet worden herzien door bijvoorbeeld uitzonderingen te maken voor voornoemde gevallen. “Gezegd wordt dat op dit moment de controle op de haven maximaal is. Alle containers worden gestript. Dat betekent dat wanneer je dat doet als ministerie van Financiën, je natuurlijk gemakkelijk kunt zien wie de mensen zijn die misbruik maken van dit soort regelingen. Dan moet je daar optreden”, aldus Rusland.
Gebrek aan financiële middelen noodzaak terugdraaiing maatregelen
De vrijstelling die is zes jaren terug geïntroduceerd is door de regering-Bouterse/Ameerali, was bedoeld om ICT-goederen toegankelijker te maken voor de samenleving. Er werd destijds een reeks van maatregelen getroffen om de ICT-sector te stimuleren, met als achterliggende gedachte dat de ontwikkeling van deze branche niet langer als luxe moest worden gezien, maar als basisvoorwaarde voor ontwikkeling. Een andere maatregel die getroffen werd, is dat Telesur zijn breedbandcapaciteit moest verdubbelen. Dit is onlangs ook in de jaarrede van president Desi Bouterse aangehaald. Volgens het staatshoofd moesten innovatieve ICT-diensten beschikbaar zijn voor de totale gemeenschap, dus ook voor het bedrijfsleven en de overheid. De regering heeft onlangs ook verschillende wetten door het parlement laten goedkeuren, die ook de ICT-sector in Suriname moet bevorderen en vergemakkelijken. De maatregelen vielen goed bij de sector, als een belangrijke stimulans voor haar ontwikkeling. De regering heeft door gebrek aan financiële middelen verschillende zaken in de afgelopen periode moeten herinvoeren. Een voorbeeld daarvan is de herintroductie van de inschrijfgelden op scholen onder de noemer ‘materiaalkosten’. Het sociaal akkoord, dat in 2010 was gesloten, is grotendeels ook al overboord gegooid. Nu de economische situatie in het land aanzienlijk is verslechterd, is de overheid genoodzaakt om haar inkomsten te verhogen.
FR

error: Kopiëren mag niet!