“Het LBO-onderwijs is een nieuw onderwijssysteem, waarbij er dit jaar de eerste keer examens zijn afgenomen middels het nieuw model. Als we het MULO-examen vergelijken met die van het LBO, krijgen de MULO-leerlingen uitsluitend meerkeuzevragen terwijl de LBO-leerlingen alleen open vragen krijgen. Ik kan mij best wel voorstellen dat de kinderen hiermee moeite hebben. Dit kan één van de oorzaken zijn dat wij dit jaar nul geslaagden hebben”. Dit zegt Jay Karijoikromo, waarnemend directeur van de Tata Colinschool, in gesprek met Dagblad Suriname. Op deze LBO-school, welke in het district Nickerie is gevestigd, hadden 8 kandidaten geparticipeerd aan het regulier eindexamen, waarvan geen van hen rechtstreeks de eindstreep hebben behaald. Slechts 2 leerlingen zijn in aanmerking gekomen voor het herexamen welke op 17 en 18 augustus zal worden afgenomen. De uitslag hiervan wordt op 23 augustus bekendgemaakt.
Geen literatuur ter beschikking
Naar zeggen van Karijoikromo is het nieuw curriculum 4 jaren geleden gestart. “Het was als een pilotproject bedoeld waarbij alle LBGO-scholen omgezet werden in het LBO. Zoals elk nieuw systeem heeft die van het LBO ook kinderziektes”. Het gebrek aan lesmateriaal was daarbij een standaard verschijnsel gedurende die 4 jaren. “Boeken kregen wij niet van het onderwijsministerie. Zo werden de leermiddelen voor ons in een pdf-file van ongeveer 80 pagina’s gemaild die wij zelf moesten dupliceren voor de leerlingen. Soms waren de leerlingen genoodzaakt om het zelf te betalen”.
Gebrek aan motivatie leerlingen
Karijoikromo beklemtoont dat de leraren zich desalniettemin inzetten om het maximale uit de leerlingen te halen. “Daarom denk ik dat de slechte resultaten ook aan de motivatie van de leerlingen hebben gelegen”. Dit ‘liedje’ wordt bovendien door bijkans elke schoolleider ‘gezongen’. Zo waren er tal van leraren die tijdens de onderwijsstakingen hadden aangegeven niet gemotiveerd te zijn om onderwijs te verzorgen en daarbij van hun werkgever verlangden om hierop in te spelen. Op de vraag op welke wijze de leraren inspelen op de motivatie van de leerlingen, werd het volgende meegedeeld door de waarnemend directeur: “De leerlingen hadden wel motivatiesessies gehad van enkele rolmodellen zoals het Surinaams Nationaal Leger (SNL). Maar ik weet niet wat mankeert aan hun motivatie”. Karijoikromo werkt ernaar toe om middels ICT-onderwijs de motivatie van de leerlingen te verbeteren. “We hebben onlangs laptoppen ontvangen en daarmee willen we meer visueel bezig zijn met de leerlingen. Ik hoop dat de leerlingen op deze manier interesse zullen tonen”.
Nooit eerder nul geslaagden
Eugene Jasatirta, coördinator van LBO Tata Colinschool, gaf te kennen dat dit de eerste keer is dat er vooralsnog nul geslaagden zijn op deze school. “Vorig jaar bijvoorbeeld hadden wij 100% aan geslaagden, toen was het nog LBGO-onderwijs. Maar nu is het leerprogramma heel anders”, vertelt Jasatirta aan Dagblad Suriname. Dit betekent echter niet dat het LBO-systeem vervangen moet worden. “Het nieuw systeem is aan de ene kant wel goed; het LBGO-onderwijs was namelijk aan een re-evaluatie toe. Maar er zijn aan de andere kant ook zaken die niet vlot zijn gegaan. Dat moeten we nog evalueren”.
De coördinator vindt eveneens dat een deel van de leerlingen een verkeerde attitude op na houden. “Het gaat voornamelijk om de mannelijke leerlingen die eigenlijk tot de probleemgevallen behoren. Daarnaast zijn ze qua leeftijd ietwat ouder; zo hebben we leerlingen die zelfs een leeftijd van 20 jaar hebben”. Volgens Jasatirta is er niet alleen op de LBO Tata Colinschool slecht gescoord, maar op alle overige LBO-scholen in het land.
KSR