Regering betaalt Euro 2,76 miljoen voor asfaltplant

Frontfoto1De regering heeft een asfaltplant met bijbehorende machines van Euro 2.759.000 gekocht. Er is afgeweken van het houden van een openbare aanbesteding. De levering van de plant is onderhands gegund aan het bedrijf Caribbean Builders & Construction NV. Dit blijkt uit een missive van 21 juni waarop Dagblad Suriname de hand heeft weten te leggen. Het document is op 19 juni 2017 door de Raad van Ministers goedgekeurd. Dit bedrag komt ten laste van de ontwerpbegroting van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. “De aannemer Caribbean Builders & Construction NV is politiek sterk gelieerd aan de huidige regering en heeft in het verleden na de contractondertekening van projecten steeds een voorschot van minimaal 20% van de aanneemsom opgestreken, zonder hiervoor eerst hoeven te werken en zonder enige garantstelling van de bank, zoals vereist is. Een aantal van deze projecten is nimmer opgeleverd. De Commissaris Weytingweg is één van deze projecten. Thans zijn exponenten van de minister bezig om bij diverse bestaande asfaltbedrijven personeel te ronselen om de aangekochte asfaltplant te bedienen. Het is duidelijk dat de regering haar eigen zaken belangrijker vindt dan de noden van het volk”, zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) aan Dagblad Suriname. Hij heeft deze kwestie eerder tijdens de begrotingsbehandeling aan de kaak gesteld in De Nationale Assemblee (DNA).
Aannemer moet alsnog invoerrechten, omzetbelasting en statistiekrecht betalen
In de vrijstellingsbeschikking is er volgens Gajadien een bepaling die zegt: “Vast te stellen dat bij vervreemding van deze goederen de normaal verschuldigde rechten terstond zullen worden voldaan”. Dat wil volgens hem zeggen dat de aannemer Caribbean Builders & Construction NV alsnog de invoerrechten, de omzetbelasting en statistiekrecht moet betalen, wat niet is gebeurd. “Wat is de noodzaak van deze aankoop, aangezien het ministerie geen knowhow heeft om een asfaltplant te draaien? Waarom wordt een tweedehandse asfaltplant gekocht? Waarom koopt de Staat van een aannemer in plaats van rechtstreeks van de fabrikant of bij een erkende dealer te kopen? Waarom wordt er zo duur voor betaald? En bovenal, waar is het verschil van USD 2 miljoen naar toe gegaan? We zijn benieuwd te vernemen wat als motivering is aangegeven in de afwijkingsresolutie voor deze aankoop, voor zover er een afwijkingsresolutie is”, stelt de VHP-topper.
Geen onderbouwing koopbedrag
Gajadien voert aan dat in de missive er geen enkele motivering is gegeven voor de noodzaak van deze aankoop en waarom er onderhands moest worden aangekocht. Ook is er geen onderbouwing van het koopbedrag en waarom de plant speciaal bij Caribbean Builders & Construction NV is gekocht. In de eerste ronde was deze vraag al gesteld aan minister Jerry Miranda, maar er is geen antwoord op gegeven. Gajadien vindt dat de bewindsman zwijgt in deze kwestie.
Privileges uit werk Commissaris Weythingweg
Het aannemingsbedrijf Caribbean Builders & Construction NV heeft in 2012 een contract getekend met OWT&C voor het project ‘herinrichten Commissaris Weythingweg’. Het werk hield onder andere in: het rioleren, opnieuw asfalteren van de weg, aanleggen van fiets- en voetpaden en busstopplaatsen. Als onderdeel van dit project is de aannemer in aanmerking gekomen om materialen en machines vrij van invoerrechten, vrij van omzetbelasting en met gedeeltelijke vrijstelling van statistiekrecht te importeren ten behoeve van dit project. De aannemer heeft gebruik gemaakt van deze vrijstelling en heeft asfaltmachines geïmporteerd. Het werk aan de Commissaris Weythingweg werd uiteindelijk wegens betalingsachterstanden stopgezet door de aannemer. Uiteindelijk besloot de RvM in juni 2017 toestemming te verlenen om deze asfaltmachines van Caribbean Builders & Construction NV op te kopen.
FR

error: Kopiëren mag niet!