Dodson: “Stafdorp Moengo beveiligd tegen occupanten”

Het is helemaal niet zo dat militairen het stafdorp van de Suralco in Moengo hebben overgenomen. Het is president Desi Bouterse die opdracht heeft gegeven om het gebied door het Nationaal Leger te laten beveiligen. Dit zei minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA). Sinds enkele dagen hebben militairen toestemming gekregen om het stafdorp te barricaderen. Onlangs heeft Suralco/Alcoa enkele concessies afgesloten en overgedragen aan de regering, waaronder het stafdorp Moengo. De gemeenschap van Moengo is volgens Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk opgeschrikt door borden bij het stafdorp, waarop staat ‘verboden toegang voor onbevoegden/militair terrein’. Brunswijk zei dat ook de topsporters die daar trainen het moesten ontgelden. Hun trainingsattributen zijn in beslag genomen. Partijgenoot Marinus Bee had eerder tijdens zijn spreekbeurt in de eerste ronde voorgesteld om het stafdorp Moengo tot een bestuurscentrum te maken.
Donderdagmorgen werden rijexamens afgelegd. De mensen zijn verboden om bij het stafdorp te rijden. Hij wil van de regering weten of het vaststellen van een gebied tot militair terrein niet via een beschikking moet gebeuren. Het stafdorp is volgens Dodson door Alcoa overgedragen aan zijn ministerie. Volgens Dodson is assistentie van Defensie gevraagd om het gebied te beveiligen. In de volgende fase zal volgens hem worden afgestemd met de districtscommissaris en zijn staf waar zal worden gekeken hoe het verdere beheer van het gebied ter hand zal worden genomen. Vooralsnog zijn de acties volgens de bewindsman erop gericht om het gebied vrij te houden van occupanten. Vicepresident Ashwin Adhin voegde eraan toe dat het niet ongewoon is dat Defensie zaken van de overheid beveiligt. Dat gebeurt volgens hem al geruime tijd bij overheidspanden.
Benschop: “Wij staan geen losbandigheid toe”
Ook Defensieminister Ronni Benschop ontkende de overname door militairen. “Als wij ergens iets moeten beveiligen dat de Staat toebehoort, dan gaan wij niet zomaar mensen toelaten dat het een losbandigheid wordt. Het is geen kwestie van dat militairen de supervisie hebben. Als wij ergens beveiligen, dan heeft niemand toegang. Er is niets aan de hand, maar wij staan geen losbandigheid toe”, stelde Benschop. De bewindsman benadrukte dat hij constant in gesprek is met zijn collega van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan. Volgens Dikan hebben de rijexamens donderdag wel plaatsgevonden. Daarna is de plaats afgesloten. Verder is er ook ingebroken, waardoor ook de politie aan te pas moest komen”, aldus de RO-minister. Bee (Abop) en Grace Watamaleo (NDP) wilden duidelijkheid van de bewindsman over wat hij precies bedoelde met het woord ‘losbandigheid’. Volgens hem is er zover bekend geen enkele indicatie van losbandigheid in dat gebied.
Plaats vrijhouden voor land en volk
Rachied Doekhie (NDP) geeft ondersteuning aan het idee van Bee om het stafdorp Moengo tot een bestuurscentrum te maken. De NDP-topper vindt echter dat de plaats tot dat moment moet worden beveiligd tegen personen die de plaats willen occuperen. “Wanneer personen de plaatsen willen occuperen, zodat deze doelen niet meer gesteld kunnen worden, dan is het nodig dat veiligheidsautoriteiten daar voor bewaking zorgen. Het zal heel moeilijk worden om straks mensen te verwijderen die het gebied geoccupeerd zullen houden. Laten wij de plaats vrijhouden om dan de hogere doelen voor land en volk daar te realiseren”, stelde Doekhie. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg de regering om de officiële documenten over de overdracht van gebieden door Alcoa aan de regering naar het parlement op te sturen.
FR

error: Kopiëren mag niet!