Regering stapt over naar subsidie leerlingen Fibos

De regering zal stoppen met het verder subsidiëren van de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) en stapt over naar het subsidiëren van leerlingen die scholen van deze federatie bezoeken. Onderwijsminister Robert Peneux zei vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA) dat na een gesprek met de Fibos de regering besloten heeft om van objectsubsidie over te stappen naar subjectsubsidie. De Fibos heeft besloten om de ouderbijdrage voor het schooljaar 2017-2018 opnieuw in te voeren. Voor het basisonderwijs zal SRD 185 moeten worden betaald en voor mulo en lbo respectievelijk SRD 190 en SRD 245. De ouderbijdrage wordt opnieuw ingevoerd, omdat de federatie onzeker is over de uitbetaling van subsidie door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
Peneux voerde aan dat de subsidies over de schooljaren 2015-2016 en 2016-2017 intussen al volledig zijn uitbetaald. Echter heeft Fibos zich volgens de minister op het standpunt gesteld dat zij de ouderbijdrage pas kan verlagen indien de regering reeds voor het schooljaar 2017-2018 wil inkomen met 80% van de subsidie waarop zij recht heeft. “Het ministerie heeft comptabele regels waaraan zij zich moet houden. Ik werk met papier en papier is geduldig. Het ministerie heeft na overleg met de raad van ministers daarom besloten om over te stappen naar subjectsubsidie. Dit houdt in dat de regering de controle zal uitoefenen voor sociaal zwakke kinderen. Wij gaan met Sociale Zaken in conclaaf over hoe wij dat zullen bekostigen”, stelde de minister.
Wat voor nut hebben bijzondere scholen?
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg de minister wat het nut is om deze bijzondere scholen toe te staan, wanneer het overgrote deel van de lasten toch door de overheid wordt gedragen. Volgens haar moet dit onderwerp nu onder de vergrootglas worden geplaatst. Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien is geen voorstander van subjectsubsidie. Volgens hem moet volgens het bestaande systeem SRD 20 per leerling worden opgehoest door de overheid. Met het overstappen naar subjectsubsidie zal volgens hem een nieuw systeem in het leven worden geroepen waarop geen enkel overzicht kan worden uitgeoefend. Bij de Fibos zijn aangesloten de Stichting Onderwijs der EBGS, Stichting Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs, Surinaamse Moeslim Associatie, Sanatan Dharm, Stichting Scholen met de Bijbel, Stichting Waaldijk College, African Methodist and Episcopal Church, Evangelische Methodistengemeente, Islamitische Gemeente Suriname, Arya Dewaker en Wesleyaanse Gemeente.
FR

error: Kopiëren mag niet!