Initiatiefgroep bezig met formulering adviezen en maatregelen aanpak hepatitis

Initiatiefgroep bezig met  formulering Adviezen en Maatregelen aanpak HepatitisOp 28 juli wordt wereldwijd de Wereld Hepatitisdag herdacht. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Een ontsteking aan de lever is erg gevaarlijk, omdat de lever zeer veel functies heeft. De Verenigde Naties ziet deze chronische ziekte als een internationale uitdaging in de gezondheidssector (vergelijkbaar met uitdagingen bij hiv, tuberculose en malaria). Het aandeel overdraagbare ziekten binnen de ziektelast in Suriname is ruim 27% (in procenten van het totaal aantal ziektegevallen). Hier wordt inbegrepen ziekten die door een bacterie, virus of andere organismen worden overgebracht, waaronder hiv, malaria, leptospirosis, tuberculose, hepatitis, salmonella etc. (cijfers 2015 uit het Ontwikkelingsplan 2017-2021). Specifieke cijfers over hepatitisvoorkomen in Suriname zijn er niet.
Maureen Wijngaarde-Van Dijk, waarnemend directeur Volksgezondheid, stelt dat een initiatiefgroep bezig is om de start van een werkgroep voor te bereiden. Deze werkgroep zal zich buigen over de formulering van adviezen en maatregelen om op basis van data van Volksgezondheid qua ziekte en sterfte, deze ziekte effectief aan te pakken.
Wat doen wij al in Suriname?
De Nationale Bloedbank test elk bloeddonatie op hepatitis. Alle zwangeren, die zich aanmelden voor zwangerschapscontrole, worden getest op hepatitis. Alle kinderen worden gevaccineerd tegen hepatitis B. Binnen 24 uur na geboorte ontvangt het kind de neonatale dosis en op de leeftijd van 2, 4 en 6 maanden de hepatitis B-vaccinatie welk in het pentavalent vaccin is verwerkt (Pentavalent: 1 prikje bevat vaccin tegen 5 ziekten). “Wij verzamelen nog geen data. Er is dus geen surveillance. Er worden wel separate onderzoeken (surveys) gedaan”, stelt de waarnemend directeur. Op de begroting van het ministerie is er bijvoorbeeld een survey opgenomen voor hepatitis B, C en D bij bewoners langs de Marowijnerivier. “De bedoeling is dat we surveillance gaan doen. De beschikbaarheid van medicatie voor hepatitis C wordt ook bekeken”, stelt Wijngaarde-Van Dijk.
Regelmatig voorkomen
Hepatitis komt volgens huisarts Dew Sharman regelmatig voor in Suriname. In zijn dagelijkse praktijk in ieder geval, merkt Sharman dit wel. Over het algemeen hebben hepatitispatiënten een subklinisch verloop. “Men wordt misschien een beetje misselijk en uiteindelijk gaat het vanzelf over. Het houdt soms zo een 6 tot 7 dagen aan. Hepatitis B echter kan onder omstandigheden een lastig verloop hebben”, stelt Sharman. Er zijn ook mensen die dragers zijn van het hepatitis B-virus. Dit zijn mensen die het virus in zich hebben, maar er niet ziek van worden.
Oorzaak van hepatitis
Hepatitis kan ontstaan door een virusinfectie, blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, gebruik van bepaalde soorten medicijnen (toxische hepatitis) of overmatig alcoholgebruik (alcoholhepatitis). Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd. De bekendste vormen, hepatitis A en B, worden door virussen veroorzaakt. Een virale hepatitis is besmettelijk. Wereldwijd hebben 350 miljoen mensen chronische hepatitis B en 130 miljoen mensen chronische hepatitis C (cijfers van 2015). Wereldwijd zijn 1.34 miljoen mensen zijn in 2015 overleden aan deze chronische ziekte. Ondanks deze cijfers werd hepatitis jaren genegeerd als een gezondheids- en ontwikkelingsprioriteit. Met de opname in de agenda voor duurzame ontwikkeling van de VN begon de aandacht hiervoor wel te rollen.
Symptomen van hepatitis
Symptomen van hepatitis zijn afhankelijk van de vorm van hepatitis. Moeheid, soms koorts, geen eetlust en donker gekleurde urine komen vaak voor. De lever kan vergroot raken en je kunt geelzucht (een geel uiterlijk van de huid) krijgen. Hepatitis kan acuut of chronisch zijn. De acute vorm neemt na ongeveer twee maanden af. Chronische hepatitis kan uiteindelijk leiden tot levercirrose en leverbeschadiging.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!