Burgers die troep maken in hun buurt

Frontfoto 2Dagblad Suriname onderhield zich met districtscommissaris Mike Nerkust over vuilophaal in Paramaribo–Noord, die door het doen en laten van het deel van burgers dat wet- en regelgeving aan hun laars lapt, nog niet is wat het wezen moet. Volgens de regels en instructies moet het vuil, verpakt in vuilzakken op de dag waarop het wordt opgehaald, op straat gezet worden. Op veel adressen plaatsen overtreders elke dag hun vuil voor de deur en notabene in zakjes met een paar onsjes huisvuil. Honden en ratten vieren feest en verspreiden de troep over de hele buurt. De veroorzakers van de vervuiling nemen niet eens de moeite om het op te ruimen. En ook in deze is de regering niet in staat naleving af te dwingen.
Er wordt opzettelijk meer troep gemaakt
Dagblad Suriname heeft deze gang van zaken gedurende een maand gevolgd. Niet zo zeer om de overtreders te betrappen, maar om het waarom, hoe het komt dat er asociaal gedrag ten toon wordt gespreid. Uit de observatie en gesprekken met buurtbewoners die zich wel aan de regels houden, is gebleken dat bewoners van vooral woningen, die tot appartementen zijn omgetoverd zich bezondigen. ‘Er is weleens een opmerking gemaakt tegen de vervuilers, iedereen ontkende: ‘a no mi!’. Er ontstond zelfs burenruzie en werd de situatie van kwaad nog erger. Het lijkt erop dat de asociale mensen nu opzettelijk nog meer troep maken.’
Uniforme vuilzakken in de districten lukt wel
Dc Nerkust zei op de hoogte te zijn van de wantoestanden, er moet zoveel gebeuren om orde op zaken te stellen, maar verbetering gaat vaak moeizaam door het gedrag en de opstelling van de burgers. Er zijn veel mensen die klagen over zaken, maar zelf zijn ze geen zier beter. De bevolking moet leren meewerken om het land op te bouwen. Uiteraard kan de overheid meer doen om beter te worden. Er wordt al tijden gesproken over uniforme vuilzaken, van een bepaalde kleur, maar het kan maar niet doorgevoerd worden. In de districten lukt het beter. Het was oud-dc Jerry Miranda die in het district Para begon met uniforme vuilzakken. Het werd een succes en de ander districten gingen er ook toe over om het vuilzakkenbeleid van Para toe te passen. En het lukt aardig, wat niet gezegd kan worden van Paramaribo.
Stadsdistrict gecompliceerder dan overige districten
Volgens de dc gaat het makkelijker om huisvuil op te halen in de districten, het zijn veel kleinere gemeenschappen dan Paramaribo, de sociale controle is groter en de communicatie met de burgers beter. In de districten zijn het districtsbestuur en het ministerie van Regionale Ontwikkeling aansprakelijk voor het ophalen van huisvuil. In Paramaribo is het ophalen van huisvuil gecompliceerder en is niet het districtsbestuur maar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie belast met het ophalen en verwerken van huisvuil.
HD

error: Kopiëren mag niet!