Ramlagan ziet kwaliteit melk als grotere issue dan verpakking

Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond, is niet te spreken over de wijze waarop de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij zijn beleid uitzet. Klaarblijkelijk kiest de overheid ervoor om de prijsbepaling van melk in kartonnen verpakking aan de importeur over te laten, terwijl de prijs van lokale melk, die in plastic aan de man wordt gebracht, door de overheid geschiedt. Ramlagan heeft het dan niet eens over de oneerlijke concurrentie. Al gebruik je plastic of karton, zolang je de melk mengt met melkpoeder, ben je even ver. ‘Als wij in de ochtend melken, kun je de melk heel de dag gebruiken zonder dat het verzuurt. Echter, als je het mengt met andere melksoorten zal het natuurlijk verzuren. Zij verpesten onze kwaliteit. Laten zij duidelijk vertellen wat zij verkopen. Als zij dat doen, weten wij precies wat hun poedermelk kost. Zo kunnen wij verder gaan met de onderhandeling over onze prijs’, stelt de voorzitter furieus.
De verpakking is volgens Ramlagan helemaal geen issue. Het gaat naar zijn oordeel meer om de kwaliteit. ‘De consument kijkt niet naar de verpakking. Die koopt de goedkoopste producten. De kwaliteit moet goed zijn’, stelt hij. De consumentenprijs is momenteel SRD 6,25 per liter melk. De melkboer weet volgens Ramlagan echter nog steeds niet wat de juiste prijs van rauwe melk is. Dit, ondanks er niet lang terug een aanpassing is doorgevoerd. ‘Wij hebben de leveringsvoorwaarden opgevraagd. Er blijkt geen standaardprijs te zijn. Eén melkboer krijgt SRD 3, terwijl de andere SRD 3,16 krijgt en een andere weer SRD 3,25’, vertelt Ramlagan. Hij stelt dat de Veehoudersbond niet als gesprekspartner wordt gezien bij de totstandkoming van de prijs, omdat er bij elke ontmoeting wordt gepraat over de mogelijke misstanden binnen de Melkcentrale Paramaribo, die al geruime tijd in onderzoek zijn. “Wij zijn een bond van bijkans 38 jaren. Wij kunnen samen veel problemen oplossen. Wij worden echter gewoon overgeslagen”, aldus Ramlagan.
Poedermelk is volgens voedseltechnoloog Ricky Stutgard in beginsel melk die gedroogd is. Melk is een product dat snel bederft. Het voordeel van poedermelk is dat het herbergzaam is. Poedermelk is langer houdbaar. Echter, het moment poedermelk weer water krijgt, is het weer melk zoals wij het kennen. “Als het goede kwaliteitspoedermelk is, wordt juist het vetgehalte in de rauwe melk verhoogd. Het voordeel ervan is dat er zelf kan worden bepaald wat het eiwit- en vetgehalte in de melk worden”, aldus Stutgard. Hij heeft de indruk niet de indruk dat het mengen van poedermelk met rauwe melk een probleem zou veroorzaken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!