Ronald Hooghart: “De neger heeft geen cultuur in dit land”

2 Ronald Hooghart “De neger heeft geen cultuur in dit landRonald Hooghart heeft bij de installatie van de nieuwe directeur op het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc), een betoog gehouden over gelijkheid. Volgens hem is er veelal inspiratie gehaald uit de ongelijkheid die door de blanken is achtergelaten in Suriname. “Ik heb elke dag te doen met dit ding. Mensen behandelen elkaar onnodig slecht. We zijn rancuneus rigoureus. O moro deng de in deng positie, o moro deng du deng sani”, stelt Hooghart. Volgens hem wordt er veelal discriminatie gekweekt. Als dat geen discriminatie van kleur is, is het wel discriminatie van posities. “Wij praten over gelijkheid, maar het is nergens. Wij praten alleen, maar doen het niet. Wij zitten elkaar dood te pesten. Wij kijken hoe wij de ander kunnen straffen. Wij zijn opgevoed in een benadering van corruptie en manipulatie. Zolang wij hier niet open over kunnen praten, kun je het niet weghalen. Wij moeten die discussie met elkaar voeren”, stelt Hooghart.
Hooghart vervolgde door retorisch te vragen waar de cultuurgeschiedenis van Suriname is. “Als je geen cultuurgeschiedenis hebt, weet je niet waarom je vandaag de dag zo bent. Wij zijn tegen elkaar. Als je de cultuurgeschiedenis hebt, weet je hoe je zo bent gegroeid. Kijk naar wat de mannen hebben gedaan. Zij hebben de Afrikanen hiernaar toe gebracht. Zij hebben hen hun naam gegeven. De Aziaten hebben zij hun naam niet gegeven. Deng gi deng blakamang neng. Fu saide? Omdat if yu kies a mang neng, yu e denki yu na a mang. Dan yu no de yu srefi moro. Ga na wat men gedaan heeft met jou”, benadrukte de vakbondsman.
Volgens Hooghart hebben de Aziaten hun cultuur mogen behouden. “De neger heeft geen cultuur in dit land, alle anderen hebben dat wel. Je hebt een westers christelijke cultuur en geen cultuur voor jezelf. Zeg me geen ‘neen’, praat erover. Discussieer daarover en wij komen eraan. Je hebt niet eens een huwelijkswetgeving. De andere mannen hebben toch? Elke keer wanneer zij de macht hebben, veranderen zij het en plaatsen betere. Yu abi? Yu musu trow leki witmang”, aldus Hooghart. Tussen het personeel van het directoraat waren er ook mensen die de toespraak van Hooghart niet gepast vonden voor een installatieceremonie van de directeur. “Positieve energie, positieve energie”, werd door één van de werknemers zacht uitgedrukt.
Okonfo (priester) Dorenia Babel gaf aan dat de winti bribi in opmars is. “De ontwikkeling is er. Daarom kan ik vandaag, samen met de andere geloofsbroeders van andere religieuze organisaties, hier staan”, stelde zij. Wat de huwelijkswetgeving betreft, gaf de priester aan dat het wintigeloof zes huwelijksambtenaren bij wet beëdigd, kent. Zij is één van de zes. Zij gaf duidelijk aan dat de ontwikkeling op gang is gekomen. “Wilt u meer weten, dan praten wij tête-à-tête”, aldus Babel.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!