Polak: “Als NDP-prominenten pakketten verkopen, kan ik niets doen”

Polak en Jogi krijgen ruzie over  pakkettenproject SozavoMinister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) is vrijdag flink onder vuur genomen door VHP-parlementariër Mahinder Jogi met betrekking tot de distributie van pakketten door haar ministerie. Volgens Jogi weigert de minister transparantie te geven en raakt zij steeds geïrriteerd wanneer dit onderwerp aan de orde wordt gesteld. “Ik heb te maken met pakketten van Sociale Zaken, waarbij de distributie van de pakketten nog moet beginnen. Dus als andere mensen pakketten verkopen, kan ik als ministerie daar niets aan doen. Als het nou NDP-prominenten, structuren, rr- leden of iemand anders is. Dat is niet mijn pakkie aan! Dat is de transparantie die op dit moment geldt! Op dit ministerie werken wij met staatsstructuren! Punt uit!”, benadrukte een zeer geïrriteerde Polak in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsvrouw lag tijdens de vergadering flink onder vuur over het beleid dat haar ministerie in het afgelopen jaren heeft gepresenteerd.
Jogi: ‘antwoord minister erg dom’
Jogi zegt aan Dagblad Suriname dat de bewindsvrouw haar verantwoordelijkheden niet serieus neemt en domme antwoorden geeft. “Het antwoord van de minister is erg dom. Als rr-leden van de NDP betrokken zijn bij de distributie, moet zij mij niet naar Regionale Ontwikkeling sturen. Zij moet niet denken dat zij met kleine kinderen te maken heeft. Het punt blijft dat Sozavo pakketten heeft verdeeld. Wij vragen alleen openheid en duidelijkheid over wie precies deze pakketten hebben gehad en aan welke voorwaarden een burger moet voldoen om in aanmerking te komen. Hoeveel gevallen van diefstal komen voor? Krijg ik een pakket als ik een VHP-vlag heb of krijg ik een pakket alleen als ik een NDP-vlag heb?”, aldus de politicus. Volgens de parlementariër heeft de bewindsvrouw ook niet ontkend dat de regeringen Bouterse in de afgelopen 7 jaren enorm veel armoede hebben gecreëerd. Hierdoor zijn mensen sterk afhankelijk geworden van sociale voorzieningen vanuit de overheid. “Het ministerie van Sociale Zaken, welke door de VHP in de zeventiger jaren in het leven is geroepen, is daar om die mensen tegemoet te komen met datgene wat kan”, aldus Jogi.
President zelf zegt dat pakketten worden gestolen
Volgens Jogi heeft de bewindsvrouw aangegeven dat zij 10.000 pakketten op maandbasis zal distribueren. Dat komt volgens hem neer op 120.000 pakketten per jaar. De parlementariër benadrukt dat president Desi Bouterse zelf enkele maanden terug in Ocer heeft bekendgemaakt dat zijn eigen partijmensen pakketten, die bestemd zijn voor armen, stelen. “De politie heeft naderhand een inval gepleegd waar er een truck vol met spullen in beslag is genomen. Dan is het wel gerechtvaardigd dat wij ons zorgen maken om meer knoeierij. Wij willen dat de president niet weer in schande wordt gebracht”, aldus Jogi.
Simons: ‘alles is glashelder’
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft na het antwoord van de bewindsvrouw besloten geen discussies meer over dit onderwerp toe te laten. “Alles is al glashelder. De minister heeft in 3 brieven een duidelijk ding gezegd. Welk pakket u ook ziet, het is niet van het ministerie van Sociale Zaken. Die zijn nog niet in omloop. Wat betreft vorige pakketten en vorige zittingsperioden, ik weet dat er pakketten gestolen waren. Ik vraag de regering om, indien het onderzoek al is afgerond, het rapport naar het parlement te sturen. Er moet maximale transparantie erin komen. Pakketten verdelen is altijd een risico. Wij willen van de minister de garantie dat het op de juiste wijze gebeurt”, stelde de DNA-voorzitter. Volgens haar kan de minister geen verslag over de diefstal van pakketten geven, omdat de zaak bij justitie ligt.
‘Jogi moet niet in mijn buurt komen als ik echt geïrriteerd ben’
Tijdens de vergadering heeft zowel Jogi als collega-parlementariër Krishna Mathoera meerdere malen erop gewezen dat de bewindsvrouw geïrriteerd raakt, zodra meer transparantie over dit onderwerp wordt gevraagd. “De minister reageert super geïrriteerd, is hoogmoedig en arrogant alsof zij iets te verbergen heeft. Dat is niet wat de minister moet doen. Zij moet transparantie brengen. Minister Gillmore Hoefdraad heeft USD 30 miljoen van Saoedi Arabië gehad om mensen aardappelen en uien te geven. Wie gaat dat terugbetalen? De belastingbetaler! Wij hebben daarom recht om te vragen naar duidelijkheid.” Polak vindt het jammer dat Jogi stelde dat zij geïrriteerd was. “Ik hoop dat hij niet in mijn buurt komt als ik echt geïrriteerd ben. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten”, aldus de minister.
FR

error: Kopiëren mag niet!