NDP zou in Commewijne winnaar zijn bij verkiezingen in juni

Geprojecteerde zetelverdeling. NDP zou in Commewijne als winnaar uit de bus komen (bron: Comité Voor Modernisering/Verwerking: DBS)
Geprojecteerde zetelverdeling. NDP zou in Commewijne als winnaar uit de bus komen (bron: Comité Voor Modernisering/Verwerking: DBS)
Het Comité voor Modernisering heeft in de periode 17 juni – 3 juli 2017 een onderzoek uitgevoerd in het district Commewijne. Er is aan 407 personen de vraag gesteld: ‘op welke politieke partij of partijpolitieke combinatie zou u stemmen, indien nu verkiezingen plaatsvinden?’ Liefst 42% van de bruikbare informatie was in het voordeel van de NDP en 19% in voordeel van de combinatie VHP, Abop, PL en NPS. De regering scoort verrassend hoog. Van de 407 respondenten is 55% positief over haar beleid. Er wordt volgens het comité geen chaotische situatie gekend in het sociaaleconomisch leven van alledag.
Volgens Ediré Castelen van het comité is er een bijzondere binding met Commewijne. Vandaar dat er voor dit district is gekozen. Hij vindt dat Commewijne één van de stabiele districten is, geschikt voor zo een onderzoek. Castelen merkt op dat er een onderlinge solidariteit is tussen de bewoners van Commewijne. “Geen enkele persoon heeft een negatief woord gesproken over hun parlementariërs. Dat is een stukje vertoon van hoog ontwikkeld zijn. Men respecteert elkaars meningen”, trekt hij als conclusie. Hij merkt op dat er allerlei zaken naar voren worden gebracht met betrekking tot de ontwikkeling van Suriname. Echter constateert het comité ‘alleen maar producties van blauwdrukken’.
“Men somt een aantal dingen op, maar men gaat niet naar het veld toe (ook van overheidswege) om te zien waarmee de mensen zelf bezig zijn. Daarom noem ik de opsommingen blauwdrukken”, stelt Castelen. Twaalf vrijwilligers hebben meegedaan aan dit onderzoek. De 407 mensen zijn huis aan huis benaderd door deze groep. “De samenleving moet ons niet gaan vergelijken met professionals. Wij hebben het op een eenvoudige manier aangepakt”, stelt Castelen.
Hij verwacht dat de professionals met deze aanzet actiever worden en een veel beter beeld kunnen schetsen over de actualiteiten. “De bedoeling is om de wetenschappers te prikkelen”, zegt hij. Het comité is zich ervan bewust dat er groepen zullen zijn die het onderzoek zullen typeren als een paars gekleurd onderzoek. Echter benadrukt Castelen dat de ontwikkelingen niet statisch zijn. “Al was het nu gekleurd, weten wij niet wat de situatie daar over 2 jaren zal zijn”, meent hij. Men moet zich volgens Castelen dus niet blindstaren op de kleur van het onderzoek. De essentie is dat hoogstwaarschijnlijk de boodschap van de oppositie de samenleving niet bereikt. “Men is bijna 10 jaren bezig bepaalde zaken te entameren. De boodschap richting wetenschappers en politieke leiders is dat de samenleving autonomer is dan zij denken”, benadrukt Castelen. De boodschap is niet bedoeld om een bepaalde groep voor te trekken of af te kraken. Vooral de politieke leiders zouden volgens Castelen iets moeten meenemen van deze resultaten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!