Maisha Neus: “Peneux is een schande voor Suriname en volk”

Maisha Neus
Maisha Neus
Als het aan activiste Maisha Neus ligt, dan zou onderwijsminister Robert Peneux zelf zijn biezen moeten inpakken en de eer aan zichzelf houden. Neus reageert op de recente uitlatingen van de bewindsman richting Henry Ori enkele dagen terug in het radioprogramma Info Educatief. Het interview van de minister gaat op social media rond. Velen spreken hun walging uit over de uitspraken. “Hij lijkt wel op een buurman. Toen Eugene van der San zijn boekje te buiten ging, werd hij bedankt. Peneux moet de eer aan zichzelf houden en aftreden. Hij is een schande voor Suriname en het volk. Dit is geen karakter voor een minister. Als iets niet klopt, dan onderbouw je dat op een nette manier met feiten. Als je ze niet onderbouwt, is het smaad en laster”, zegt Neus aan Dagblad Suriname. De activiste voert aan dat de bewindsman met zijn gedrag ook schande brengt aan de Anton de Kom Universiteit en haar hoogleraren.
“Als ze over iets niet eens zijn, dan worden ze gelijk beklad. Wat voor signaal is dit naar de internationale wereld toe en naar deskundigen die wij proberen aan te trekken voor onze universiteit. Hoe welkom moeten die mensen zich nog voelen?”, stelt Neus. Volgens haar is het nog opmerkelijker wanneer Peneux dit gedrag voor de zoveelste keer etaleert en de goede reputatie van mensen de grond inboort. Het slechts aanbieden van verontschuldigingen, vindt Neus niet genoeg. De activiste benadrukt dat indien de minister niet zelf vertrekt, het aan president Desi Bouterse ligt om Peneux de laan uit te sturen. In landsbelang moet het volgens haar niet uitmaken of het hier gaat om een ‘Boutist’ of anti-Bouterse-persoon. “Hij is een volwassen man als eerste en minister ten tweede. Zoals elke volwassen persoon moet hij ook aansprakelijk worden gesteld voor het geen hij doet”, aldus Neus. De activiste voert aan dat het de laatste periode ‘steeds erop begint te lijken alsof de samenleving geen eisen meer mag stellen aan onze leiders’. Hierdoor doen ‘zij van alles en nog wat’.
Beledigende uitspraken
De bewindsman heeft zwaar uitgehaald naar Henri Ori. Hij noemde Ori een leugenaar, een waardeloze wetenschapper en een waardeloze mens. “En als dat niet genoeg is, hebt u dagen en maanden het ‘achterste werk’ van de president willen likken voor functies. En als dat u niet lukt, dan gaat u een regering bekritiseren”, stelde de minister. Ondertussen heeft het bestuur van de Adekus klaarheid gegeven in deze kwestie. Professor Jack Menke, voorzitter van het bestuur van de Adekus, gaf dinsdag in een verklaring duidelijkheid over hoogleraren. Op dit moment telt de universiteit elf actieve hoogleraren, van wie zeven met een voltijdse en vier met deeltijdse dienstbetrekking. “De heer dr. H. Ori is op dit moment niet tot hoogleraar benoemd aan de AdeKUS”, deelde Menke mee.
FR

error: Kopiëren mag niet!