Minister Volksgezondheid pleegt inbreuk op Wet Basiszorgverzekering

2Minister Volksgezondheid pleegt inbreuk op wet basiszorgGebleken is dat de minister van Volksgezondheid handelingen pleegt die wettelijk niet verantwoord kunnen worden. Hij is voornemens om de radiologische klinieken uit te betalen uit het zorgvoorzieningsfonds, een fonds dat helemaal niet bestemd is voor dergelijke doeleinden. Volgens de Wet Basiszorgverzekering (artikel 3 lid 2) is dit fonds uitsluitend voor leningen aan cliënten. Deze leningen kunnen via de Volkscredietbank (VCB) aangegaan worden. “Bijvoorbeeld meneer X, die een basiszorgverzekering geniet en de meerkosten van zijn brilmontuur moet betalen, kan hij altijd aankloppen bij de VCB of het uitvoeringsorgaan. De bank zal hem verder begeleiden en de voorzieningen treffen om een bril te kopen met een rente van 2% per jaar. Het zorgvoorzieningsfonds betreft een speciale mogelijkheid, die geboden is voor cliënten. Dit is veelal bestemd voor het dekken van de meerkosten van de basiszorg.”
Dagblad Suriname beschikt over een brief van de Survam (Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen), gericht aan de minister van Volksgezondheid, de Nationale Zorgraad (NZR) en de radiologische klinieken. Hierin is opgenomen dat het verschil aan financiën aan de radiologische klinieken voldaan zal worden uit het zorgvoorzieningsfonds. Frappant is dat in deze zelfde brief opgenomen is dat er een juridisch kader nodig is om de financiering aan de radiologische klinieken te doen plaatsvinden.
Dagblad Suriname verneemt dat de minister van Volksgezondheid zich ervan bewust is dat er geen wettelijke grondslag aanwezig is om de uitbetalingen via het zorgvoorzieningsfonds te laten plaatsvinden. Vandaag zou in het parlement in comité-generaal (achter gesloten deuren) vergaderd worden over de wijzigingen binnen de Wet Basiszorgverzekering. Deze vergadering gaat niet door.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!