Kennis voedselallergenen in Suriname nog gering

Kennis voedselallergenen in Suriname nog gering (1)Tijdens de presentatie van haar afstudeerthesis heeft Janine Somohardjo onder andere aangegeven dat een enquête-onderzoek heeft uitgewezen dat de kennis van voedselallergenen in Suriname nog gering is. Somohardjo heeft de graad van Bachelor of Science in Agrarische Productie gehaald met haar afstudeerscriptie ‘De opzet en implementatie van een allergenen managementsysteem voor Fernandes Foods’. Fernandes stelt jaarlijks een paar studenten in de gelegenheid om bepaalde projecten voor het bedrijf uit te voeren. De studenten krijgen ook de mogelijkheid om stage te lopen binnen het bedrijf. Dit specifiek project was eerder gedaan door een andere student die het niet heeft kunnen afmaken. “Toen ze mij benaderden, ben ik gelijk akkoord gegaan dit onderzoek voort te zetten. Ik wist niet dat er zo weinig wetenschappelijk onderzoek was gedaan op dit gebied, maar zag het als een uitdaging om het te doen.”
Haar onderzoek ging over een managementsysteem voor voedselallergenen binnen Fernandes. Fernandes moet ervoor zorgen dat zij de aanwezige allergenen op een zodanige manier beheert om de consument te beschermen. Fernandes is een ISO-gecertificeerd bedrijf, dus moet men een allergenenmanagementsysteem hebben. “Dat hadden ze dus niet”, zegt Somohardjo. “Wat ze hadden, waren bepaalde procedures en of activiteiten die ze uitvoerden om hun allergenen te beheren, maar ze hadden geen managementsysteem om het echt te monitoren. Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken en ze zitten in verschillende stoffen. Je hebt bepaalde mensen die allergisch zijn voor bepaalde allergenen. Wanneer je een bepaalde hoeveelheid krijgt, kan zo iemand dan een allergische reactie krijgen die zich kan uitten als huideczemen, vochtophopingen en in de meeste gevallen ook astma en bewusteloosheid. Er is echter nog geen onderzoek gedaan in Suriname dat heeft uitgewezen dat allergenen zodanig van invloed zijn geweest dat mensen ervan zijn gestorven. In het buitenland heeft onderzoek wel uitgewezen dat mensen aan allergieën zijn gestorven. Het is dus in Suriname heel belangrijk dat wij werken aan wetgeving ten aanzien van voedselallergieën of allergenen.”
Fernandes moet beheersplannen uitvoeren
“De conclusies die ik heb getrokken na mijn onderzoek zijn gericht op de stappen waaraan het managementsysteem moet voldoen. Het betekent dat Fernandes die stappen en beheersplannen moet uitvoeren en monitoren.” Uit het enquêteonderzoek is niet alleen gebleken dat de kennis van voedselallergenen in Suriname nog gering is, maar dat zaken zoals leeftijd en opleiding een zeker verband hebben met de kennis van voedselallergenen. De meeste geënquêteerden bestonden uit universiteitsstudenten, die breedvoerige kennis hadden hierover. Ten aanzien van de leeftijd waren het de mensen in de leeftijdscategorie van 21-40 jaar, die meer kennis bezitten over voedselallergenen. “Als aanvulling op mijn allergenenmanagementsysteem was het ook nodig om medewerkers te trainen met het doel de bewustwording bij hen aan te wakkeren. Ik heb vervolgens een toets opgesteld die moest uitwijzen in hoeverre zij inderdaad die bewustwording hebben verkregen en dat heeft ook gelijk aangetoond dat ik geslaagd ben in de informatieoverdracht.” Somohardjo zegt dit onderzoek voort te zullen zetten, omdat het systeem is opgezet voor 3 afdelingen binnen het bedrijf, te weten Ice-cream, de broodafdeling en de afdeling Snack, maar het slechts geïmplementeerd is binnen 1 afdeling (de snackafdeling). De afdeling Ice-cream volgt in de komende maanden en bij de broodfabriek wordt gewacht tot na de verhuizing. Janine Somohardjo is sinds 16 januari 2017 in dienst van Fernandes op de Kwaliteitsafdeling.

error: Kopiëren mag niet!