Rosebel Gold Mines werkt aan verlengen levensduur

NH-minister Regilio Dodson en Rosebel Goldmines CEO Suresh Kalathil (foto: Ricky Bahadoersingh)
NH-minister Regilio Dodson en Rosebel Goldmines CEO Suresh Kalathil (foto: Ricky Bahadoersingh)
Na een dramatisch jaar in 2015, waarbij de goudprijs tot het niveau van US$ 1045 per troy ounce daalde, heeft Rosebel Gold Mines NV een herstel van gemiddeld US$ 1366 per troy ounce mogen kennen in 2016. Voor het eerst in de geschiedenisboeken had Rosebel in het jaar 2015 een verlies moeten boeken.
Maatregelen
Er is volgens Sharmila Jadnanansing, manager Legal & Corporate Affairs, hard gewerkt aan productiviteitsverbeteringsmaatregelen binnen het bedrijf. De resultaten hebben geresulteerd in het verlagen van de totale kosten van de productie van US$ 1059 naar US$ 975 per troy ounce. Een van de maatregelen was ook het ‘loslaten’ van 10% van de werknemers. Behalve de administratieve kosten, heeft ook de lage olieprijs op de wereldmarkt bijgedragen aan het verlagen van de kosten. Hogere goudproductie en een beter goudgehalte maakten ook onderdeel uit van de verbetering. De inspanningen resulteerden allemaal in een winst van US$ 24 miljoen voor de onderneming. Er werd 46 miljoen aan financiële bijdrage geleverd aan de Surinaamse overheid en ruim 162 miljoen in de Surinaamse economie uitgegeven. Het gemiddelde voor het jaar 2017 waar Rosebel momenteel naar kijkt, is rond de US$ 1237 per troy ounce goud. Rosebel is ervan bewust dat zij de internationale goudprijs niet kan beïnvloeden. Uitdagingen voor 2017 zijn volgens het bedrijf groot. Er wordt opgekeken tegen het verlagen van de kosten en minder tot geen illegale goudzoekers. Er wordt gewerkt aan het verminderen van de kosten van productie. Hierbij wordt gedacht aan een mogelijke verlaging met US$ 150.
Levensduur Rosebel
Alle inspanningen zijn momenteel erop gericht om de levensduur van Rosebel verder te verlengen. Er wordt momenteel uit verschillende pitst gewerkt. De gebieden tussen de verschillende pits wordt nu verder geëxploreerd om te kijken als Rosebel iets mist in termen van aanwezige voorraden. Binnen twee jaren hoopt Rosebel daarover positieve resultaten te zien.
Makamboa
In 2016 heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een multi-stakeholders-comité opgezet, waarbij ook de minister van Regionale Ontwikkelingen, de dc, Makamboa en UNDP in participeren om oplossingen te zoeken voor het probleem van illegale goudzoekers op Gros Rosebel. Na intensieve onderhandelingen, in samenspraak met de overheid, zijn er met Makamboa en Nieuw Koffiekamp als dorp concrete afspraken gemaakt over een toekomstige pit van Rosebel. Volgens de afspraken mogen werknemers van Makamboa onder registratie op het aangewezen gebied werken. Ook de machines worden geregistreerd op basis van eigendom. Zo kan Rosebel ook controles uitvoeren. De afspraken zijn voor 2 jaren gemaakt. De voorraden in dit gebied worden geschat op 62.000 ounces.
Saramacca-concessie
Het toevoegen van concessiegebieden aan de bestaande rechten van Gros Rosebel werd gezien als een van de mogelijke oplossingen om uit de problemen te geraken. Dat is ook gelukt in 2016, toen de Saramacca-concessie met medewerking van de staat werd verkregen. Het Saramacca-concessie is onderdeel van de overeenkomst tussen de overheid en Rosebel. Het gebied is ongeveer 5000 ha groot, en ongeveer 30 km van de Rosebel-plant gelegen. Uit historische data is gebleken dat er tussen half miljoen en 1.4 miljoen ounce aan voorraad goud daar in de grond ligt. Partijen hebben met elkaar afgesproken dat binnen een straal van 45 km er wordt gekeken naar uitbreiding van productie dan wel verwerkingscapaciteit. In 2013 is specifiek afgesproken dat de overheid voor 30% mag participeren in de overeenkomst. Als alle zaken op orde zijn, wordt bijkans hetzelfde model als bij Newmont Suriname gehanteerd. Echter zal de overheid bij deze overeenkomst aan Rosebel vragen om de investering voor te schieten. De staat zal in de vorm van een zachte lening de investering van 30% plegen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!