Henry Ori: “Rampersad mag zich klaar maken voor juridische stappen”

Rampersad: “Het is een puinzooi op Adek”

“Het is beschamend dat zo wordt omgegaan met mijn inzet en men geen zaken correct onderzoekt voor men conclusies trekt. Henry Ori heeft nog altijd een fatsoenlijke reputatie bij vele Surinamers, collega’s en vooral zijn studenten. Geen enkele docent van de Adekus heeft een dergelijke aanstelling van waardering vanuit de Vrije Universiteit van Brussel.” Zo reageert Ori op berichtgeving rond zijn hoedanigheid van professor bij de Universiteit van Suriname. Dit was een reactie op een brief van prof. dr. ir. Hubert Rampersad. Zijn brief was gericht op het aanmerken van Ori als een nepprofessor. “Hij gebruikt de full professorship titel van de VUB om professor op AdeKUS te spelen en diverse topfuncties in Suriname te vervullen en politiek te scoren, terwijl hij op basis van zijn gedragingen en wetenschappelijke performance overal is mislukt”, schreef Rampersad.
Hopeloze poging tot afrekening
Ori is nog steeds nauw betrokken in diverse samenwerkingsverbanden tussen de Vakgroep Educatiewetenschappen en Anton De Kom Universiteit. Hij geeft aan dat hij in 2013 wel als gastprofessor bij de VUB werd aangesteld. Het feit dat hij momenteel niet meer is aangesteld als onbezoldigd gastprofessor is volgens een schrijven van prof. dr. Koen Lombaerts van de VUB, “een administratieve nalatigheid van de betrokkene en mezelf en de vakgroep, want een voorstel tot her-aanstelling als onbezoldigd gastprofessor ligt al even klaar om in te dienen bij het facultair bestuur”, schrijft Lombaerts. Het betreft volgens Lombaerts hier niet meer dan een hopeloze poging tot afrekening in antwoord op een zijn inziens nobel initiatief van Ori om malafide universitaire praktijken aan de kaak te stellen binnen het ministerie van Onderwijs in Suriname.
Rampersad en misbruik
Ori heeft in hoedanigheid van lid van de accreditatiecommissie van Nova vaker gezien hoe Rampersad misbruik maakt van politieke vrienden om geld te verdienen met een virtuele universiteit. “Deze man verricht dubieuze handelingen en ik heb dit op 7 mei, zakelijk in een artikel in Dagblad Suriname besproken. Daarna is hij begonnen met lasterpraatjes tegen mij. Hij heeft een brief gericht aan de rector van de VUB en via social media verspreid. Een medewerker heeft ongelukkig te vlug een mail terug gestuurd, die onvoldoende was onderbouwd door de faculteit. We hebben te maken met een nieuwe rector prof. dr. C. Pauwels, terwijl ik ben aangesteld door de rector prof. dr. P. de Knop. De VUB gaat dit bericht aanpassen.”
Artikel Orie heeft pijn gedaan
“Het artikel heeft mij pijn gedaan. Iemand die zo hard heeft gewerkt, probeer je zo kapot te krijgen. Ik heb hem nooit wat aangedaan. Ik heb hem juist gesteund. Een gastdocentschap is geen echte professor titel. Dit is illegaal. Hij gebruikt de titel van professor op Adek, terwijl hij nooit officieel als professor is benoemd. Er is een langdurige benoemingscommissie en onderzoek hieraan gerelateerd. Hij gebuikt de full professortitel al vele jaren. Menke weet dit. Ook alle staf en studenten op Adek weten het. Menke heeft niets gedaan, omdat hij zelf ook een nepprofessor is”, stelt Rampersad.
Onterechte beschuldigingen
“De beschuldigingen zijn onterecht. Dr. Ori heeft steeds op correcte wijze gecommuniceerd dat hij een onbezoldigde aanstelling als gastprofessor heeft aan de VUB en maakt daar geenszins misbruik van. Integendeel, de Nederlands geïnspireerde cultuur om de woorden (gast)professor en hoogleraar als synoniem te beschouwen (en bijkomend slecht te vertalen in full of fulltime professor), liggen buiten de verantwoordelijkheid van dr. Ori”, schrijft Lombaerts.
“Er is sprake van wraakneming van iemand die met merkwaardige zaken bezig is in Suriname vanuit een veilig huisje in Miami via het net. Rampersad is al jaren bezig Surinamers om de tuin te leiden. Daarbij krijgt hij steun van hooggeplaatste politieke ambtsdragers. Ondertussen heeft de minister van Onderwijs mij uit de accreditatieraad gehaald om plaats te maken voor minder kritische persoonlijkheden. En, dit allemaal om vriendjes te accommoderen. Dus storm in een glas water. Meneer Rampersad mag zich klaar maken voor juridische stappen voor het te grabbel gooien van mijn reputatie”, aldus Ori.
Ontmaskerd
“Ik heb hem ontmaskerd”, hamert Rampersad. Hij geeft aan al jaren tegen nepprofessoren te vechten, niet alleen in Suriname maar ook in Nederland en Amerika.
“Ik wil geen ruzie en polemiek. Ik heb geen tijd voor deze sh*t, want ik heb het internationaal erg druk. Ik probeer alleen dingen aan de kaak te stellen om Suriname te helpen. Ik ben niet volmaakt, ik maak ook fouten maar ben wel 10 keer een echte professor en geen enkele Hollander op mijn gebied heeft zelfs heeft meer dan mij gedaan. Daarom hebben die Hollanders zoveel de pest aan me. Ze haten me ook zoals vele Surinamers”, meent Rampersad.
Niet Ori alleen
Rampersad heeft het niet alleen tegen Ori. Hij is blij met de opmerking van Rashied Doekhie in het parlement. Echter ziet hij de Onderwijsminister graag een complete schoonmaakbeurt plegen over de hele universiteit. Dit is volgens hem voor de ontwikkeling van Suriname. Hij meent tegen corruptie in het onderwijs over de gehele wereld te vechten. Rampersad stelt in de afgelopen 2 weken met 10 tallen top Adek docenten te hebben gesproken. Die zouden hem allemaal hebben gezegd dat het een puinzooi is op de Adek. Hij richt zich hier ook specifiek tot de professoren Jack Menke, Martin Schalkwijk en Antony Caram, die volgens hem niet voldoen aan de criteria van professorschap. “Suriname is qua onderwijs het slechtste in de wereld. Zelfs Ghana en Nigeria zijn beter. Ik wil Suriname helpen. Als ik Ori pijn heb gedaan, sorry. Ik wil geen rechtszaak. Ik wil geen ruzie”, aldus Rampersad. Reacties van de Onderwijsminister en het universiteitsbestuur waren bij het ter perse gaan van de krant nog niet binnen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!