Afgestudeerden Imeao zitten vaak zonder baan

Het schooljaar 2016 – 2017 loopt ten einde. Menig student zal zijn/haar opleiding afronden en uitkijken naar werk. Was het voor de economische malaise al moeilijk werk te vinden, nu is het veel moeilijker om aan de slag te komen. Was het werklozen leger eerder al groot, nu is het veel groter geworden.
Sollicitanten krijgen zelden of nooit een antwoord
Student in de rechten Silenta Neslo: ‘Als je geen connecties hebt binnen het bedrijfsleven of aan de politieke zijde, kan je werk vinden als het ware vergeten.’ Neslo haalde ook aan dat de beschaving bij de overheid en in de private sector teleurstellend is. Sollicitanten krijgen zelden of nooit een antwoord. Haar woorden worden vervat in de ‘Leerling maakt de meester’, het jubileumboek dat werd uitgegeven in verband met 30 jaar Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs – 1 (Imeao-1) waarin een oud student aangeeft: ‘Ik studeerde in 2009 af. Ik heb op 105 plaatsen gesolliciteerd. Van slechts twee bedrijven kreeg ik antwoord, maar ik werd niet aangenomen.’
Bedroevend slagingspercentage van 30 procent
Onderdirecteur Marlon Gemin van het Imeao-1 merkte op dat werkgelegenheid voor honderden, Imeao’ers afkomstig van 8 scholen in stad en district, die op het punt staan af te zwaaien, lang niet zeker is. De drie jarige Imeao – oude stijl wordt afgebouwd, en wordt alleen nog op het Imeao-1 gedraaid, die zowel volgens de oude als nieuwe stijl onderwijst. Het Avond Imeao onderwijst ook nog volgens de oude stijl, zij het enigszins aangepast. Dit jaar hebben om en bij 60 studenten deelgenomen aan het eindexamen oude stijl. Het slagingspercentage van 30 procent is bedroevend. Het eindresultaat zal worden bekend gemaakt wanneer de cijfers van her-examenkandidaten binnen zijn. Het herexamen vangt deze week aan. In het schooljaar 2017 -2018 zal het Imeao oude stijl landelijk helemaal afgebouwd zijn.
Imeao nieuwe stijl
De vierjarige Imeao nieuwe stijl werkt volgens het modulair systeem. Dit jaar staan 200 studenten op het punt om af te ronden. Gezien het werkgelegenheidsprobleem doen de studenten er goed aan verder te studeren. Alleen bestaat er geen hogere beroepsopleiding in Suriname. De praktijk wijst uit dat studenten die afstuderen het best verder kunnen studeren in een richting die aansluit op deze opleiding. Het feit dat het bedrijfsleven in toenemende mate hoger opgeleid personeel aantrekt, moet volgens Gemin een motivatie voor de studenten zijn om verder te studeren. Werken en studeren is waar vele studenten naar verlangen. Gezegd moet worden dat de private hogere opleiding al gauw tussen de US$1500 en de US$ 2000 kosten per jaar.
Grote behoefte aan hogere beroepsopleiding
Oud Imeao-directeur en vakbondsleider Wilgo Valies onderschreef het bovenstaande en voegde er aan toe dat er een grote behoefte bestaat aan hogere beroepsopleiding. De Imeao-gediplomeerden hebben geen aansluitende hogere studiemogelijkheid in hun richting. Zij kiezen ook daardoor vaak voor een andere studie. Volgens hem heeft minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het voornemen om het komend schooljaar een betaalbare hogere beroepsopleiding aan te bieden.
HD

error: Kopiëren mag niet!