Raghoebarsing: “Adviezen VES ter harte nemen”

Raghoebarsing GÇ£Adviezen VES ter harte nemenGÇDe Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft de tijd en moeite genomen om het Ontwikkelingsplan 2017 -2021 en de Begroting 2017 te becommentariëren en van advies te voorzien. De VES constateert dat de ingediende begroting door de regering, financieel niet in orde en niet realistisch is. Bovendien zijn we de helft van het jaar gepasseerd en is de relevantie verder gereduceerd. Het advies is om een realistische herziene begroting 2017 op te maken en in te dienen. De VES concludeert dat het planningsproces anders moet: voorbereiding, aanbesteding, uitvoering en monitoring moeten deskundig en transparant zijn. De economen adviseren om het OP 2017 – 2021 fundamenteel te herformuleren, vereenvoudigd, met realistische budgeten en realistische ingeschatte uitvoeringscapaciteit. De VES biedt hulp aan om een beter plan te maken.
OP herformuleren
Ook econoom en gewezen minister Stanley Raghoebarsing van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, is het eens met dit advies van de VES. Hij raadt de regering aan om de opmerkingen van het VES ter harte te nemen. Raghoebarsing ziet de overheid graag een kort, zakelijk en professioneel plan maken dat uitvoerbaar is. “Maak het plan in samenspraak met de particuliere sectoren, het middenveld en vakministeries. Dat is tot nu toe niet het geval geweest”, zegt Raghoebarsing. Hij benadrukt dat het plan gebaseerd moet zijn op een eerlijke analyse. De crisis is niet veroorzaakt door wereldmarktprijzen, maar door overmatige uitgaven. Een juiste analyse leidt ons in de richting van juist beleid. “Er moet gepland worden binnen de grenzen van financiële en uitvoeringstechnische haalbaarheid: er is geen behoefte aan (nog meer) luchtkastelen. Formuleer een beperkt aantal doelen, dat voor de gemeenschap relevant is en stuur de uitvoering van het plan op die doelen. Het is zinloos om honderden individuele maatregelen te formuleren en te willen volgen. Betrek in alle fasen professionals. Plannen en uitvoeren is niet voor politici en amateurs”, aldus Raghoebarsing.
Beoordeling OP 2017 – 2021
Het OP is geen plan. Er zijn doelen en uitkomsten geformuleerd zonder goede voorbereiding en studies. Het plan gaat uit van wereldmarktprijsproblemen. Dat zou volgens de vereniging onjuist zijn. De VES heeft sinds 2013 met de gangbare indicatoren gewezen op de werkelijke oorzaak van de crisis, namelijk het bestuurlijk onvermogen. Er is consumptief beleid gevoerd en de regering heeft verplichtingen op zich genomen, die niet betaalbaar zijn. Het slechte investeringsklimaat verbetert niet, waardoor de private sector niet uit de voeten kan en de ambtenarij groeit. De meest fundamentele kritiek betreft de manier waarop het OP gefinancierd zou moeten worden. Het investeringsprogramma van USD 7,3 miljard wordt niet toegelicht, en de hoogte van de investeringen van USD 800 miljoen per jaar wijken ernstig af van de huidige mogelijkheden van USD 170 miljoen per jaar. Zorgelijk is dat het OP nog meer geld wil lenen, terwijl de huidige schulden ondraaglijk zijn en ons land door het niet nakomen van afspraken gedowngraded is door internationale ratingbureaus.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!