Jogi en Mathoera ontmaskeren Abdoel

De assembleeleden Mahinder Jogi en Krishna Mathoera hebben dinsdag flink kritiek geleverd over de volgens hun verkeerde voorstelling van begrotingscijfers, die door NDP-parlementariër Amzad Abdoel bij de aanvang van de vergadering is gepresenteerd. Abdoel, voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën, stelde in zijn presentatie dat er een begroting is ingediend waarvan de totale uitgaven SRD 8.145.700.000 bedragen en totale geraamde overheidsinkomsten SRD 6.967.300.000. De politicus concludeerde dat hiermee het begrotingstekort gesteld kan worden op ongeveer SRD 1,2 miljard. Dit tekort is volgens hem gelijk aan 4% van het BBP. In dit begrotingsjaar geldt volgens de gewijzigde Wet op de Staatsschuld dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad de mogelijkheid heeft om een begrotingstekort tot 5% van het BBP te lenen. Dit geeft aan dat de minister bij goedkeuring van de begroting alvast SRD 1.178.400.000 aan leenruimte krijgt voor kosten en programma’s op de vigerende begroting. Daarnaast is de minister ook gemachtigd om 10% van de geraamde uitgaven van de gewone dienst op de binnenlandse markt te lenen om de operationele uitgaven (SRD 2.850.400.000) te financieren. In totaal mag de bewindsman SRD 1.463.440.000 lenen. Jogi en Mathoera vonden dat er een verkeerd beeld werd geschapen over vooral het deel van de inkomsten, omdat dit voor meer dan de helft bestaat uit leningen.
SRD 3 miljard inkomsten bestaan uit leningen
Mathoera voerde aan dat zij een stukje bezorgdheid heeft opgemerkt bij Abdoel, die niet aanwezig was toen het parlement bezig was met de wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Toen zou de NDP’er volgens haar hebben gezegd dat ‘wij schulden nodig hebben om te investeren in de productiesector en ook de armste delen van het volk tegemoet te komen’. Ook zou Abdoel hebben aangegeven dat ‘de staatsschuld geen reden is tot bezorgdheid’. De VHP’er benadrukte dat de cijferpresentatie niet volledig is. “De cijfers in de financiële nota geven glashelder aan dat de inkomsten SRD 4 miljard zijn. Hiervan is SRD 2 miljard voor alleen lonen en salarissen en SRD 2 miljard voor aflossingen van schulden die zijn genomen door de regering. Leest u het goed! Daarnaast staat geboekt op de post inkomsten nog eens SRD 3 miljard voor leningen. Ondanks deze situatie stopt het parlement de minister van Financiën niet om verder te lenen”, stelde Mathoera. Dit alles betekent volgens de parlementariër dat de regering geen enkel cent over zal hebben voor de productiesector.
Begrotingstekort is historisch
Jogi benadrukte dat het begrotingstekort een historisch cijfer aangeeft, omdat dit gelijk is aan 50% van de totale inkomsten. “Uit de financiële nota lezen wij dat de totale begroting SRD 8,1 miljard is. Wanneer u SRD 4 miljard zelf kan opbrengen, dan is dat slechts 50% van je begroting. Wanneer je SRD 3 miljard gaat lenen, dan ontstaat er ergens een gat. Dat is niet je vermogen, omdat je dat van ergens gaat moeten terugbetalen”, stelde Jogi. De politicus daagt de minister en Abdoel uit om deze beweringen te weerspreken. Jogi stelde ook dat de begroting geen weerspiegeling is van wat in het Ontwikkelingsplan 2017-2021 is opgenomen. Daarnaast vraagt hij zich af waarom er een begroting voor een heel jaar wordt behandeld, terwijl dit begrotingsjaar nog maar 6 maanden over heeft.
‘Komt u bij mij op economieles’
Abdoel viel de 2 volksvertegenwoordigers gelijk aan na de interruptie door te stellen dat het duo bij hem op economieles moet komen. “Wanneer u het niet begrijpt, begrijpt u het niet. Ik ben hier alleen verantwoordelijk voor wat ik zeg en niet voor wat Mathoera en Jogi begrijpen”, stelde Abdoel. Volgens de NDP’er, die de beweringen van de VHP’ers niet heeft tegengesproken, zijn leningen ook tijdens de Nieuw Front-periode als inkomsten geboekt. Het is volgens hem slechts een traditie die wordt voortgezet.
FR

error: Kopiëren mag niet!