Guyana en Suriname wonen OIC-vergadering in Ivoorkust bij

De minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, alsook de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana, Carl Greenidge, reizen naar Abidjan, Ivoorkust, om de 45ste Raad van Buitenlandse Ministers bij te wonen voor de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC), die op 10 juli begint onder het thema ‘Sessie van Jeugd, Vrede en Ontwikkeling in een Wereld van Solidariteit’. De 2 ministers van Buitenlandse Zaken van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zullen zich bij meer dan 50 andere ministers van Buitenlandse Zaken van overwegend Islamitische landen aansluiten, waarvan het grootste deel uit Afrika. Zij zullen aanwezig zijn, terwijl Oezbekistan het voorzitterschap van de OIC overdraagt aan Ivoorkust. Noch Guyana, noch Suriname heeft formele diplomatieke banden met Ivoorkust of het grootste deel van Frans-West-Afrika. De meeste van deze landen zijn leden van het Islamitische blok. De delegaties van Guyana en Suriname willen de politieke en economische partners van hun landen diversifiëren en gebruiken dit forum om banden uit te breiden tussen Caricom en OIC, en West-Afrika, het moederland van veel slachtoffers die als slaaf in Suriname en Guyana werden verkocht. Een belangrijk percentage was moslim, en zij leidden opstanden in Brazilië, Guyana, Haïti, Jamaica en Trinidad & Tobago.
Suriname heeft een sterke delegatie samengesteld om naar de Abidjan-bijeenkomst te gaan. Suriname heeft sterke banden met de OIC en met name de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), die ongeveer 10 projecten in Suriname financiert en het economisch herstel van het land ondersteunt. Suriname zal het forum gebruiken om buitenlandse directe investeringen aan te vragen. De overheid zoekt beleggers om enkele megaprojecten in het land uit te voeren. Guyana, die een economische meevaller verwacht door de grote ontdekkingen van gas en olie uit de kust, trekt beleggers aan. De Guyanese overheid zoekt investeringen in landbouw, luchtvaart, toerisme, infrastructuur en energie. Guyana zal naar verwachting jaarlijks 5 miljard dollar verdienen, die naar verwachting zal worden geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg, massale infrastructuur, luchtvaart en haar militairen.
Volgens de secretaris-generaal van de OIC, Yousef A. Al-Othaimeen, is hetgeen de opkomende agenda van Abidjan voor delegaties domineert, ‘de verslechtering van de veiligheids- en humanitaire situatie’ in de lidstaten. Men pleit ook voor intensivering van het overleg met meer coördinatie en meer inspanning om vrede in de regio te vestigen en om rechtvaardigheid, fatsoenlijk leven en ontwikkeling voor huidige en toekomstige generaties te waarborgen. De kwesties van extremisme en terrorisme zullen ook de CFM-agenda in Abidjan domineren. De moslimbevolking van Ivoorkust ligt ongeveer op 50% en bestaat voornamelijk uit mensen uit Senufo en Mande (Mandinka). De huidige president Alassane Ouattara is een afstammeling van het Islamitische koninkrijk van Kong (Wattarra of Ouattara), dat dateert uit begin 1700.

error: Kopiëren mag niet!