Suriname werkt aan opzet eerste responseteam internet

1Suriname werkt aan opzet eerste internet risk response teamDe Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) heeft in het kader van Caribische Cybersecurity & CyberDrill in samenwerking met de regering van Suriname, de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) en Lacnic een eendaagse training georganiseerd om een Cirt (computer incident risk responseteam) op te zetten. Volgens Jai Udit, lead TAS Research and Innovation officer, zou dit responseteam gezien kunnen worden als de brandweer. Het is een concept waarbij men belt wanneer er problemen zijn ten aanzien van het cyberverkeer en men dus uitrukt om te onderzoeken waaraan het ligt, hoe deze op te lossen en hoe te voorkomen dat het weer gebeurt. “Als er een incident voordoet op het internet zoals we vorig jaar hebben mogen constateren, waarbij de overheid en een paar banken problemen hadden met hun internetverkeer, moet dit gemeld worden waarna zo’n Cirt dan kan optreden. Men gaat na vanwaar het gevaar komt en binnen een internationaal netwerk met collega’s in het buitenland afstemmen om gezamenlijk eraan te werken om het probleem te isoleren. Daarnaast kunnen ook richtlijnen verstrekt worden aan Surinaamse bedrijven ten aanzien van een bepaald probleem om rekening te houden met de gevaren.” Ook ten aanzien van investeerders is dit concept belangrijk, omdat zij ook informeren als een land een Cirt heeft. Dit omdat heel veel dienstverlening via het internet gedaan wordt. Men wil de garantie ook hebben dat het internetverkeer in een land goed en veilig verloopt.
“Wij van de TAS zijn al een aantal jaren bezig om alle stakeholders te informeren en op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.” Er zijn samenwerkingsverbanden met diverse internationale organisaties. Lacnic is een van de organisaties die zich bezighoudt met het verstrekken van IP-adressen. IP-adressen worden door een vijftal organisaties wereldwijd uitgegeven. Dit wordt een regional registry genoemd. Voor onze regio, Latijns-Amerika en Caribisch gebied, is dat de Lacnic. “Vanwege hun functie verstrekt Lacnic niet alleen IP-adressen, maar hebben ze ook veel kennis die zij delen. Vanuit die samenwerking hebben we hen bereid gevonden om deze training in Suriname te verzorgen. De training is kosteloos en we hebben vooral gekeken naar de stakeholders te weten alle telecombedrijven, internet serviceproviders, bankeninstellingen, de overheidsinstanties waaronder E-gov, en Juspol, en de particuliere sector en de universiteit als een belangrijke stakeholder.”
Er zijn diverse stakeholders geïdentificeerd tijdens trainingen en of evenementen. “Meestal gaat het om capaciteitstrainingen, nu is het Lacnic, maar daarvoor was het ITU, een orgaan van de UN, die trainingen verzorgt. We proberen de mensen steeds up to date te houden.” Momenteel wordt gestuit op financiële uitdagingen voor het opzetten van een Cirt. “Hoe overtuig je je management te investeren in een Cirt. Ze zijn wel geïnteresseerd om te investeren, maar er wordt tevens gekeken wat eraan verdiend kan worden. Ik hoop dat met deze training naar voren komt hoe dit aan hun management te verkopen. De nadruk tijdens de training is vooral gelegd op de risico’s als we geen Cirt hebben en dat te overwegen tegenover de kosten die daarmee gepaard gaan. Het is ook niet de taak van buitenlandse investeerders om dit klaar te spelen, maar aan ons. Wij als Surinaamse bedrijven en overheid zullen de noodzaak moeten kennen en de nodige maatregelingen moeten treffen.”

error: Kopiëren mag niet!