“Ik hoop dat BvL/ALS bij volgende onderhandelingen al hun wensen op tafel leggen”

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben op 29 juni 2017 besloten om de acties op te schorten. Samir Gobind, jeugdparlementariër van het district Wanica, is zeer verheugd met dit besluit. Voor studenten is de eindexamenperiode cruciaal, omdat het de laatste loodjes vormt om op een hogere school terecht te komen. “Daarom kan men het niet toelaten dat de scholen eerder sluiten dan op het reguliere tijdstip.” Gobind merkt op dat er enigszins rekening wordt gehouden met de examenkandidaten, terwijl de overige klassen weleens verwaarloosd worden. “Men moet geen onderscheid maken want elke student, ongeacht van welke klas, is belangrijk.” De jeugdparlementariër vindt dat er niet nodeloos een jaarprogramma wordt opgesteld. Een jaarprogramma is nodig om de hoeveelheid leerstof van diverse vakken evenwichtig te verdelen, rekening houdend met allerlei factoren zoals onder andere de moeilijkheidsgraad. Als een student veel lessen heeft gemist, wil niet zeggen dat het inhalen daarvan tot de gewenste situatie zal leiden. “Niet iedereen verwerkt informatie binnen korte tijd. In welke mate heeft men gewerkt met het jaarprogramma gedurende dit schooljaar?”
De jeugdparlementariër vindt dat de eis van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) een complexe zaak aan het worden is, doordat zij periodiek met nieuwe voorwaarden komen. De hervorming van de belastingwetgeving, overurencompensatie en de uitbetaling van de herwaardering met terugwerkende kracht zijn enkele voorbeelden hiervan. De plotselinge ontdekking dat de herwaardering van de leraren als gevolg van het belastingregime netto weinig oplevert, is een signaal dat de onderhandelingen met weinig denkvermogen tot stand zijn gekomen. Desalniettemin vindt Gobind dat de wetten aan een herziening onderworpen moeten worden om invulling te geven aan de dynamiek van het land. “Ik hoop dat de BvL/ALS bij de volgende onderhandelingen al hun wensen op tafel leggen.”
Niet alleen de scholieren worden de dupe van onderwijsstakingen, maar ook de ouders die investeren in hun kind. Met allerlei verhogingen van de afgelopen periode, vindt Gobind het betreurenswaardig dat scholieren tal van onderwijsstagnaties hebben meegemaakt. Studeren is namelijk offeren en als de vele offers niet leiden tot de gewenste resultaten is het ook voor de ouders een enorm vervelende situatie.
KSR

error: Kopiëren mag niet!