Arnold Kruisland: ‘Geen enkele instantie kan straf Bouterse kwijtschelden’

Voor oud-diplomaat en politicus Arnold Kruisland is het meer dan duidelijk. Geen enkele instantie gaat de opgelegde gevangenisstraf van Bouterse kunnen kwijtschelden. Tegenover Dagblad Suriname complimenteerde Kruisland de rechterlijke macht. ‘Dat zij ondanks al de hindernissen die opgelegd waren onbevreesd doorgaan met de rechtszaak.’ Onlangs heeft de auditeur militair een gevangenisstraf van 20 jaren geëist tegen Bouterse. Er is wettig en overtuigend bewijs geleverd, aldus Kruisland.
Volgens Kruisland moet niet uit het oog verloren worden dat Bouterse vanaf zijn aantreden als president in 2010 altijd heeft geprobeerd om niet berecht te kunnen worden. Zo werd 2 jaren na zijn aantreden de Amnestiewet aangenomen. Toen dit uiteindelijk door de rechterlijke macht werd verworpen, haastte Bouterse om zich te beroepen op artikel 148 vanwege een zogenaamde dreiging tot staatsgevaar. Volgens de oud-diplomaat is 20 jaren gevangenisstraf geëist, wat ook erin kan resulteren dat Bouterse levenslang celstraf opgelegd krijgt. Ook bestaat de mogelijkheid dat de 20 jaren worden verminderd.
Kruisland kan best wel begrijpen ‘dat Bouterse momenteel wordt geteisterd door paniekaanvallen’. ‘Dat er alles door het hoofd van Bouterse gaat om koste wat het kost staatshoofd te kunnen blijven. Dat hij alles in het werk zal stellen om zijn immuniteit te behouden.’ De decembermoorden hebben bijkans 35 jaren geleden plaatsgevonden. Heel opmerkelijk en merkwaardig vindt Kruisland wel dat hij binnen die 35 jaren geen enkel valide argument heeft gehoord van Bouterse. ‘Steeds weer heeft hij naarstig geprobeerd om zijn eigen hachje te redden.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!