Incident met illegale goudzoekers op Rosebel

Uitgebrande cabine graafmachine
SSM incident5
Uitgebrande cabine
OGS security post in brandOp dinsdag 20 juni jl. omstreeks 7 uur ’s avonds bevond zich een groep van circa honderd illegale goudzoekers in de Romamijn op de concessie van Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel). Het betrof een groep die zich agressief opstelde en niet schroomde om geweerschoten te lossen. De aanwezige politie en manschappen van de Commissie Ordening Goudsector (OGS), tezamen met security van Rosebel, begaven zich onmiddellijk ter plekke en verzochten de groep de mijn te verlaten. De gevaarlijke situatie noodzaakte de politie echter om waarschuwingsschoten te lossen. Hierbij werd een goudzoeker in zijn been geraakt. Hij werd aangehouden door de politie en vervoerd naar de medische afdeling voor behandeling. De illegale goudzoekers hebben hierbij drie werknemers van Rosebel verwondt. Zij werden bekogeld door stenen en zijn door glassplinters ook gewond geraakt aan hun gezicht en hun ogen. Deze gewonden zijn vervoerd naar het ziekenhuis in Paramaribo voor verdere medische behandeling.
Als voorzorgsmaatregel werden de werkzaamheden in de Romamijn stilgelegd en werden de werknemers uit het gebied verwijderd. De groep illegale goudzoekers heeft ook schade aangericht aan de bedrijfseigendommen van het bedrijf; de cabine van een graafmachine en een dozer zijn in brand gestoken. Ook de security post van de OGS is in brand gestoken. Het vuur werd geblust door de brandweer. Omstreeks 11 uur ’s avonds hebben de illegale goudzoekers de Romamijn verlaten.
Inmiddels is de situatie is genormaliseerd, maar het mijnen in de Romamijn is voorlopig stilgelegd vanwege schade aan de machines. Rosebel geeft aan dat uit het voorlopig onderzoek naar voren is gekomen dat Makamboa en de goudzoekers van Nieuw Koffiekamp niet betrokken zijn bij dit incident. De politie heeft twee aanhoudingen gepleegd. Het onderzoek is nog gaande. De overheid, met name de direct betrokken ministeries, zijn van het gebeuren in kennis gesteld. Met de overheid wordt nagegaan hoe soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.
Sharmila Jadnanansing, Manager Legal and Corporate Affairs, zegt: “ Wij betreuren dit incident ten zeerste en spreken er onze ernstige afkeuring over uit. Des temeer daar het gebeuren een ernstige inbreuk heeft gemaakt op de strikte veiligheidsnormen van het bedrijf. Binnen Rosebel blijft veiligheid de hoogste prioriteit. Derhalve zullen wij als bedrijf alles doen wat binnen onze bevoegdheden ligt om herhaling van soortgelijke incidenten te voorkomen.”

error: Kopiëren mag niet!