Jim Bousaid: “In een crisis is stilstaan wel een optie”

Directie en RvC van de Hakrinbank tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders maandagavond in Hotel Torarica. (foto: Regillio Derby)
Directie en RvC van de Hakrinbank tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders maandagavond in Hotel Torarica. (foto: Regillio Derby)
Het directieverslag over het boekjaar 2016 van Hakrinbank NV is maandagavond in de Ballroom van Torarica gepresenteerd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). “2016 is voor de Hakrinbank NV een bijzonder jaar geweest. Wij hebben op 28 juni 2016 onze 80ste geboortedag herdacht. Echter was er geen reden voor een uitbundig feest. We hebben de festiviteiten vooral intern gehouden met het personeel. De ontwikkelingen in 2016 waren namelijk zeer onstuimig. Echter liggen de vooruitzichten in 2017 aan de ietwat positieve kant. Zo zijn de productievooruitzichten voor 2017 beter, evenals de ontwikkelingen omtrent de betalingsbalans. Voorts is van belang dat de overheidsfinanciën onder controle worden gehouden. In een crisis is stilstaan namelijk wel een optie. We nemen veel tijd voor de herziening van ons strategisch plan voor 2018”, zegt Jim Bousaid, algemeen directeur van Hakrinbank NV.
Transparantie binnen bankwezen is cruciaal
Bousaid gaf te kennen dat corporate governance een belangrijk element vormt voor de bank, aangezien het de transparantie voor onder andere de stakeholders mogelijk maakt. “Corporate governance is voor een bankinstelling veel belangrijker dan voor een ander bedrijf, omdat veel mensen geld aanhouden bij een bank. Daarom wordt er vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) toezicht uitgeoefend op de banken.” Bousaid beklemtoont dat Hakrinbank NV het eerste bedrijf in Suriname was, dat de corporate governance code adopteerde. “Ons jaarverslag verschilt bovendien met die van andere bedrijven. De analyse die wij geven, is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten welke vrij is van politieke invloeden.”
“Subsidie is een ongezonde zaak”
Bousaid merkt op dat de macro-economische ontwikkelingen van het afgelopen jaar niet als gunstig te typeren zijn. “Dit heeft implicaties gehad op niet alleen ons bedrijf en het bankwezen, maar ook op de overige sectoren.” De instabiliteit van de overheidsfinanciën is daarbij een doorn in het oog. “Dit creëert andere onevenwichtigheden op andere gebieden van de economie.” Bousaid ziet wel dat er bezuinigd wordt binnen de overheid, echter is het begrotingstekort desalniettemin aan de hoge kant gebleven. Dit veroorzaakt een verzwakte structuur binnen de overheidsfinanciën. Een andere nijpende kwestie is de subsidieproblematiek. “In 2016 heeft de overheid meer aan subsidies uitgegeven dan aan salarissen. Dit is een ongezonde zaak, vandaar dat de afbouw van subsidies een belangrijke rol is gaan spelen.” Daarnaast is de toename van de staatsschuld met 10% tot 57% van het BBP (Bruto Binnenlands Product) ook zorgwekkend. Bousaid vindt het daarom een positieve ontwikkeling dat de buitenlandse monetaire financiering van het IMF beëindigd is.
Afname depreciatie wisselkoersen
De wisselkoersen vertonen een toename van 85.6%, echter merkt Bousaid op dat het traject van depreciatie enigszins aan het afnemen is. “Er is nu een zekere mate van stabiliteit. Dit heeft vooral te maken met de verbetering van de betalingsbalans. We zijn met 39% minder gaan importeren. Ook de inflatie van 52% komt geleidelijk omlaag.” De impact van de inflatie was enorm. Het werd steeds moeilijker voor individuen om in aanmerking te komen voor leningen. De verhoogde rentepercentages waren het gevolg van de inflatie. “Een hoge mate van dollarisatie brengt extra krediet- en valutarisico’s met zich mee.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!