Goed bestuur, rechtstaat en mensenrechten prioriteiten van Bini

Eén van de prioriteiten die de Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (Bini) stelde toen de regering aan de macht kwam, is het eerst versterken van de rechtsstaat en vergroten van de effectiviteit van de staat voor de rechtvaardige verdeling van groei en welvaart. Daarin stond verweven efficiëntie en effectiviteit van de staat, transparantie en rekenschap en het terugdringen van corruptie. Als laatste prioriteit werd gesteld het versterken van een structurele dialoog met maatschappelijke organisaties. “Ten aanzien van het versterken van onze rechtsstaat is een van de acties die wij wilden zien, een capaciteitsversterking van instituten die rechtsstaat moeten bevorderen en bewaken, zoals wetgeving, vervolging, rechtspraak en bestuur. In dit kader zien wij dat er in 2015 een training is geweest voor de versterking van de capaciteit en inzetbaarheid van justitiële actoren. Bij onderzoek was het niet duidelijk hoeveel personen deze training hebben gevolgd, wat de inhoud van die training was en wat de resultaten zijn geweest. Dat zie je dus vaker dat rond de activiteiten georganiseerd er geen verdere informatie verstrekt kan worden”, zegt Sharda Ganga, directeur Stichting Projecta.
Wordt er verder gekeken naar het themagebied mensenrechten, democratie en rechtsstaat kunnen er een aantal zaken geconcludeerd worden. Als het gaat om versterken van de rechtsstaat zijn er in totaal 14 acties uitgevoerd door de regering. Eén van de dingen, die zeker van belang is in productie van het proces, is het gedragsreglement van rechters, advocaten en deurwaarders. Er is een systeem ingevoerd voor behandeling van klachten tegen deze groep. Verder is het zakenregistratiesysteem geoperationaliseerd. In elke regeringsverklaring wordt met veel bewoordingen gesproken over het vergroten van dialoog tussen diverse groeperingen. In 2015 zijn er inderdaad gespreksrondes geweest met maatschappelijke en functionele groepen en oppositionele partijen, resulterend in het adviesorgaan “Financieel Economisch Platform. “Het valt wel op dat de regering er niet voor kiest een grote sessie te organiseren, waarbij alle stakeholders gelijk erbij zijn, maar worden deze apart uitgenodigd, terwijl hetzelfde verhaal verteld wordt. Dialoog is niet hetzelfde als 8 uren lang zitten, terwijl er met je wordt gesproken.” Dialoog is een proces, waarbij beide partijen interactief met elkaar in overleg gaan. Werkelijke dialoog is tot op dit moment niet gevoerd.
Nog steeds geen anticorruptiewet
“We hebben nog steeds geen Anticorruptiewet”, zegt Ganga. Tussen 2015-2016 werd het concept Anticorruptiewet (‘Wet ter preventie en bestrijding van corruptie’) aangeboden aan De Nationale Assemblee. Het werd in commissieverband besproken, ook met stakeholders, en wijzigingen zijn gevraagd en aangeleverd door de regering. Bini kon geen informatie verkrijgen rond de conceptwet. Ter realisatie van transparant en goed bestuur, moet de Wet Openbaarheid van Bestuur aangenomen worden. In september 2016 zegt vicepresident Ashwin Adhin dat gekeken moet worden naar de status van de conceptwet, die enkele jaren geleden was aangeboden aan de regering door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken. Echter is het concept Wet Openbaarheid van Bestuur niet te vinden en er is nog steeds geen wet op het Constitutioneel Hof.
“Kijken we naar de rechtvaardige verdeling van welvaart, omdat dit ook valt onder de kerntaken van de staat, zien we dat er wel enkele wetten zijn aangenomen op staatsbesluit, die meer te maken hebben met aanpassing van kinderbijslag en onbelaste koerscompensatie. Tot op dit moment is er geen samenhangende pakket van maatregelingen ingediend, dat efficiënt en effectief kan worden ingezet om binnen de verslechterde economische situatie de meest kwetsbare groepen te beschermen”, aldus Ganga.

error: Kopiëren mag niet!