Doksenclub kijkt rustig uit naar helderheid

Doksenclub nog steeds in hetDat de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zich als autoriteit persoonlijk inmengt in de case van Doksenclub-Trinidad & Tobago (T&T), zien critici als een positieve zaak. Het wachten is echter nog steeds op een brief, die door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) moet worden opgesteld, en via HI&T richting Trinidad moet worden verzonden. Trinidad had gevraagd naar aanvullende informatie. Daar dient LVV op te reageren. Dagblad Suriname kon van LVV nog niet vernemen als de brief al gereed is of zelfs al verzonden is. Als de brief door de Trinidadiaanse autoriteiten is ontvangen, zou het proces moeten zijn afgerond en Doksenclub een vergunning worden verstrekt voor de export. Gerard van den Bergh, directeur/eigenaar van Doksenclub, kijkt ook uit naar de ontwikkelingen. “Er is natuurlijk veel werk verricht door het ministerie van HI&T. Er moet echter ook rust komen onder de tent, vooral na de geluiden over importstop uit Trinidad. Ook ik kan schade van over hebben”, zegt Van den Bergh. Tegen midden van deze week zou het volgens de Doksenclub-eigenaar ook voor hem helder zijn wat de stand van zaken is. Voor nu neemt hij een afwachtende houding aan.
Trinidad doet volgens importeur Sheilendra Girjasing heel moeilijk wanneer het gaat om het zich houden aan regels. Het land staat volgens de importeur er bekend om producten van het Caribisch gebied te weren. “Zij zoeken elk wisje-wasje om te voorkomen dat een Caribisch product op hun markt terechtkomt. Zij willen de dominantie hebben. Dit is niet de eerste keer dat Trinidad zo moeilijk doet met de toelating van producten uit het Caribisch gebied. Aan de andere kant is Suriname heel progressief. Er worden weinig obstructies gevoerd als producten vanuit Trinidad op de Surinaamse markt terechtkomen”, stelt de importeur. Suriname houdt zich volgens Girjasing strak aan de bepalingen van het Verdrag van Chaguaramas qua vrij goederenverkeer. “Suriname moet strijden en Trinidad erop wijzen dat dit niet kan. Zij kunnen niet de alleenheerser zijn”, stelt Girjasing.
Ex-HI-minister Clifford Marica heeft eerder bij de krant aangehaald dat er rekening mee moet worden gehouden dat het binnen de Caricom om 15 individuele landen gaat, die samen een single market vormen. Het zijn landen die allemaal het beste proberen te halen uit hun eigen economie. Het eigen belang op na willen houden, kan ook deel vormen van de handel. Landen kunnen dus ook met strategieën komen om processen voor bedrijven uit andere landen te vertragen. “Het zijn 15 landen in een single market, maar ook 15 concurrenten van elkaar. Als je wil exporteren, moet je doortastend zijn”, stelt Marica.
Als importeur was Girjasing daarom niet tevreden bij het horen van de geluiden over het boycotten van producten uit Trinidad. “Het is een actiemodel, maar ik weet niet als wij daarmee veel positiefs kunnen bereiken. Ik bijvoorbeeld heb 100 man in dienst. Ik importeer uit het buitenland, waaronder ook uit Trinidad. Ik moet kunnen verkopen. Als wij gaan boycotten, moet het een goed doordachte handeling zijn, want er zal schade worden geleden door verschillende bedrijven die mensen in dienst hebben. Je hebt te maken met belangen van mensen (zowel garantie over werkgelegenheid als behoefte van mensen die bevredigd moet worden)”, stelt Girjasing.
Hij is daarom blij met minister Welzijn. Naar zijn oordeel weet Welzijn van wanten. De bewindsman kent het probleem en weet hoe hij moet reageren. Met Welzijn denkt Girjasing dat Suriname in goede handen is om de markt van Trinidad open te krijgen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!