Bond Landsdienaren Crèches in actie

Alle overheidscrèches in Paramaribo waren maandag gesloten als gevolg van een vakbondsactie van de Bond Landsdienaren Crèches (BLC). Het personeel is wel ter plaatse, maar ontvangt geen kinderen. De actie wordt gevoerd uit protest tegen een invasie van personen, die met beschikking en al posities innemen bij de crèches en daardoor de carrièrekansen van het personeel verminderen. De bond is ook niet te spreken over het feit dat educatieve taken van het personeel worden verminderd. Van de directie van de Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) is vernomen dat er een totale structurele wijziging in gang is gezet. Per 1 oktober 2017 zullen bepaalde medewerkers worden gemuteerd naar het ministerie van Onderwijs. Ook zullen peuterklassen in crèches worden opgeschort.
BLC niet op de hoogte
BLC geeft aan dat recentelijk 32 crèchemedewerkers zijn opgeleid tot groepsleiders. Deze medewerkers hebben na afronding van de opleiding de daarmee samenhangende officiële stukken niet ontvangen. Het in orde brengen van de stukken wordt volgens de bondsleiding op de lange baan geschoven. Intussen wordt er nieuw personeel met beschikking en al geplaatst. Gewezen is op deeltijdsmedewerkers, die al 2 jaren hun krachten geven en nu vrezen brodeloos te worden. Het wordt de werkgever kwalijk genomen dat zij het personeel vertegenwoordigd door BLC niet heeft betrokken noch op de hoogte heeft gesteld over nieuw personeel en het terugtrekken van de educatieve taken.
Interventie van president Bouterse gevraagd
De Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) heeft inmiddels president Bouterse op de hoogte gebracht van wat genoemd wordt ‘deze uitgelokte protestactie’. Aan de bewindsman is gevraagd om te interveniëren. De medewerkers van de crèches eisen dat zij aanvaardbare informatie krijgen over hun carrièremogelijkheden, bevordering/benoeming en studiemogelijkheden en de directe effecten hiervan. Van de overheid wordt verwacht dat zij in overleg treedt met de Bond Landsdienaren Crèches (BLC), die geleid wordt door voorzitter Joyce Watson- Emanuels en aangesloten is bij de COL.
Vakbondsleider Hugo Blanker in zijn hoedanigheid van voorzitter van de COL heeft de verwachting uitgesproken dat de scheve gang van zaken spoedig wordt rechtgetrokken om verscherping van de actie te voorkomen.
HD

error: Kopiëren mag niet!