Jairam: “Brandstofverhoging zal tot verdere verslechtering economie leiden”

“Iedereen is ‘verrast’ met de brandstofverhoging. Dit was niet zolang terug al verhoogd, waartegen tal van mensen bezwaren hadden. De vakbonden waren zelfs in actie gegaan. Daarom hadden wij het niet verwacht dat er weer een verhoging zou komen. Dit zal tot verdere verslechtering van de economie leiden”, zegt Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), tegenover Dagblad Suriname. De nieuwe brandstofprijzen, voor wat betreft een liter ongelode benzine, hebben een recordhoogte bereikt van SRD 6.34 (SOL) en SRD 6.16 (Gow2). Zolang deze verhoging niet gepaard gaat met de toename van de inkomsten van burgers, zal deze ontwikkeling juist een averechtse werking vertonen.
Met de ontstane situatie trachten de autoriteiten hun inkomsten te vergroten, echter staan zij niet stil of dit daadwerkelijk het geval zal zijn. “Op een gegeven moment zal men minder rijden en ook minder produceren.” Jairam beklemtoont dat een lagere productie in een verhoging van allerlei goederen en diensten zal resulteren. “De afname van aanbod leidt namelijk tot de toename van prijzen. Ook al zouden de producenten in staat zijn om de nieuwe brandstofprijs te betalen, dit zou hoe dan ook in de kostprijs berekend worden.”
Jairam gaf te kennen dat beleid een bepaald doel en instrumenten bezit, maar het moet onderworpen worden aan regels. In het geval van de brandstofverhoging zou er voor de productiesector een andere regeling getroffen moeten worden. “De overheid moet erop toezien dat het doel gehaald wordt.” Daarom is het van belang om vooral de rijstsector speciale aandacht te geven, aangezien het een energie-intensieve sector is. “Zo wordt er bijvoorbeeld 150 liter per hectare aan brandstof verbruikt.” Doordat er momenteel sprake is van een verminderde export binnen de productiesector, is het verstandig om de potentie van de agrarische sector te benutten door gunstige voorzieningen te treffen. “Vrijstelling van brandstof is een stimulerende voorziening voor de gehele productiesector. Indertijd was dit wel het geval binnen de rijstsector en het heeft een zeer positief resultaat opgeleverd. Waarom kan de overheid dit niet herintroduceren?” Het betaalbaar houden van voedsel werkt stimulerend op de samenleving.
KSR

error: Kopiëren mag niet!