Nauwelijks beweging onderwijs op primair, tertiair en secundair gebied

2Nauwelijks beweging op onderwijs zowel op primair , tertair en secundair gebiedHet Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (Bini) heeft met betrekking tot monitoring van de beleidsprioriteiten van de overheid ten aanzien van onderwijs specifiek gekeken naar het primair onderwijs. De aanname van de wet van basisonderwijs is doorgevoerd. “Voor ons was niet alleen de aanname van de wet belangrijk, maar vonden wij ook dat alle aanverwante wetten en staatsbesluiten meegenomen moeten worden”, zegt Projecta-directeur Sharda Ganga. “Waarop we de nadruk leggen bij Bini is het invoeren van inclusief onderwijs ten behoeve van kinderen met een beperking, maar ook voor kinderen uit andere culturen en die dus een andere taal praten.” De totstandkoming van de Wet Primair Onderwijs, de Wet Secundair Onderwijs en de Wet Tertiair Onderwijs, die in de Jaarrede van 2016 zijn opgenomen, blijkt nog heel ver. “Ik kan je niet zeggen hoe lang we wachten op de wet op basisonderwijs”, verzucht Ganga.
De Commissie Primair Onderwijs heeft op vrijdag 29 juli de conceptwet 2016, die bestemd is voor het primair onderwijs, gepresenteerd aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc). Echter was de DNA-commissie nog niet geïnformeerd in 2016. De conceptwet secundair onderwijs is samengesteld door een commissie en aangeboden aan de minister van Onderwijs om deze te laten screenen en daarna met de nodige aanpassingen verder te sturen. “Verder konden we geen informatie hierover vinden. Ook is er een conceptwet voor het tertiair onderwijs ingediend. Bini is vanaf 2005 bezig met de anticorruptiewet. En we hebben eindelijk door hoe het indienen van een concept werkt. Elke keer wanneer er een nieuwe regering komt, komt er een nieuwe commissie van rapporteurs in het DNA, die opnieuw begint met hearings. Uiteindelijk wordt er steeds met een groot mes gehakt in de conceptwetten, maar die worden toch niet goedgekeurd.” Volgens Ganga is er nauwelijks beweging op onderwijsgebied, zowel op primair, tertiair als secundair gebied, doordat alle wetten in de conceptfase zitten. Er is vervolgens wel gewerkt aan de infrastructuur. Alleen kan je nergens opmaken hoeveel gebouwen zijn bijgekomen.
Beleid voor verafgelegen gemeenschappen met een kleine populatie aan schoolkinderen
Het Bureau Binnenland is omgebouwd tot het Coördinatiecentrum Binnenland. Bekijk je de begroting van 2017, is deze niet opgenomen hierin. Het is in ieder geval een fantastisch concept, omdat dit centrum kinderen zou moeten helpen met huiswerkbegeleiding. Redelijk goed is de aandacht voor ICT in het onderwijs met de aanschaf van computers, opleidingen voor school mediatheekmedewerkers en bijscholing voor onderwijspersoneel. Veel is gefinancierd ook vanuit de particuliere sector. Hoewel de Staat ruim 90% van de acties uitvoert, wordt een heel klein deel door hen zelf gefinancierd. “Kijken we naar de beleidsformulering rond capaciteitsopbouw en dienstverlening, dan krijgt de regering een 2. Ten aanzien van onderzoek en evaluatie voor het ministerie van Onderwijs krijgt die een 1.”

error: Kopiëren mag niet!