Romeo Simons: ‘Ieder dubbeltje 3 keer omdraaien’

Romeo Simons
Romeo Simons
De buschauffeurs rekenen zichzelf tot ‘den poti wan’. De regering wordt ervan beschuldigd, de bushouders op een vervelende manier te benadelen. De maandenlange achterstand in de uitkering van de brandstofcompensatie, de niet toereikende tarieven voor openbaar vervoer en het heulen binnen de sector, wordt gehekeld. Een verwijt luidt dat er achter elkaar maatregelen worden getroffen die prijsstijgingen over de hele linie veroorzaken.
Hervatting bespreking bustarieven
“Het ministerie van Openbare Werken, Communicatie en Toerisme (OWC & T) heeft een voorlopig tarief voor de duur van 2 maanden vastgesteld voor het openbaar vervoer. Bij de vaststelling van de voorlopige aanpassing werd bepaald dat in juni (deze maand dus), het ministerie van OWC & T de besprekingen met de Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO) zou hervatten om een meer marktconform tarief vast te stellen en oplossingen te zoeken voor de problemen, die zich voordoen rond de brandstofcompensatie”, werd tijdens de jongste algemene ledenvergadering van de PLO gezegd.
Buschauffeurs verhalen hun nood op het volk
De bevolking kan begrip opbrengen voor de nood van de bushouders, omdat zij zelf ook enorm lijdt onder de economische crisis. Maar zij heeft geen hoge dunk van de bushouders van wie de dienstverlening en behandeling van de passagiers beneden peil is. Dat de bushouders net als menigeen aan zichzelf denken, blijkt uit de volgende woorden van een passagier. “De buschauffeurs, net als de regering en het bedrijfsleven verhalen hun nood op het volk, de burgers moeten het gelag betalen. Het tarief van SRD 1,85 voor de ritten in en om Paramaribo werd aangekondigd met de mededeling dat het pas over enkele dagen zou ingaan, nadat de algemene ledenvergadering van de PLO de overeenkomst had bekrachtigd en zulks te kennen was gegeven aan OWC & T. Tijdens de vergadering werd nog een dringend beroep gedaan op de leden om zich disciplinair en verantwoordelijk op te stellen en het aangekondigde tarief vanaf de officieel vast te stellen datum in rekening te brengen en niet eerder. Maar 3 dagen wachten was voor menig chauffeur te lang. Al daags na de alv begonnen zij de passagiers te melken. Iedereen verhaalt het op het volk, ook de buschauffeurs. Wat ik niet begrijp, is dat de buschauffeurs die zichzelf tot het ‘arme volk’ rekenen, hun eigen klasse de toespijs bij het brood ontnemen.”
Met gepast geld betalen
Daarmee is volgens de passagier, de kous nog niet af. ‘Het haal het bij volk gedrag’ van de chauffeurs zet zich voort. Het tarief voor Paramaribo en omgeving is SRD 1,85 maar de chauffeurs brengen consequent SRD 2 in rekening. Steekproeven in 14 bussen op verschillende routes, had als resultaat: 9 chauffeurs hadden problemen met wisselgeld en brachten daarom niet SRD 1,85 maar SRD 2 in rekening. In 2 gevallen waarin de benadeelde passagier bleef aandringen om zijn wisselgeld, kreeg hij nog een dubbeltje toestopt, de stuiver kon hij vergeten. De chauffeurs halen hun schouders op: ‘Met gepast geld betalen.’
De passagiers worden geconditioneerd
Het wisselgeld detail in het openbaar vervoer werd voorgehouden aan oud directeur Romeo Simons van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB). De chauffeurs van de landsbussen kennen dit onsmakelijk probleem al langer. Waar er 15 cent wisselgeld moet worden gegeven, verdwijnen deze munten in hun zakken. De passagiers die gebruikmaken van de NVB zijn door de jaren heen zo geconditioneerd, dat zij al lang niet meer vragen om correct wissel geld.
PL-chauffeurs ontfutselen passagiers al langer
De chauffeurs op de PL-route hebben de ‘met gepast geld betalen truc’ altijd gehanteerd om de passagiers een dubbeltje te ontfutselen. Niet zo lang geleden was het tarief SRD 1,65. De passagiers kregen zelden of nooit 35 maar 25 cent als wisselgeld, terwijl het geldbakje vol stuivers en dubbeltjes zit. In gesprekken met passagiers en niet passagiers werd aangehaald dat met gepast betalen te letterlijk wordt opgevat. Die regel zou vooral zijn gemaakt om te voorkomen dat passagiers biljetten van hoge waarde aandragen.
Populistisch beleid en wilde buschauffeurs
Het probleem van met gepast geld betalen, zou voor een goed deel kunnen worden opgelost door af te stappen van het populistisch beleid, dat door de regering wordt gevoerd en over te gaan tot een bedrijfsmatige aanpak. Het openbaar vervoer wordt gesubsidieerd omdat de regering de bevolking tegemoet wil komen. Met tarieven van SRD 1,85 wordt de indruk gewekt dat dat de regering het tarief zo laag mogelijk houdt. Dit beleid valt in het voordeel van de chauffeurs, die zich daardoor als echte wilde buschauffeurs kunnen gedragen en wisselgeld acterover kunnen drukken.
Stuivers en dubbeltjes obsoleet aan het worden
SRD 1,85 is een psychologische prijsbetaling, overgenomen van het bedrijfsleven dat soortgelijke prijzen hanteert. De handelspolitiek van nog geen twee SRD moet de indruk wekken dat zij goedkoop zijn. Simons: “De bevolking moet in deze tijd van economische neergang elk dubbeltje 3 keer omdraaien voor het wordt uitgegeven. Het is daarom te begrijpen dat het niet lekker zit dat het wisselgeld in het openbaar vervoer hen onthouden wordt. Het is een principe kwestie bij de benadeelde passagier, die zich gebeten voelt. De regering weet dat stuivers en dubbeltjes obsoleet aan het worden zijn. De cent is al zo goed als aan het verdwijnen, toch worden er tarieven gehanteerd waar stuivertjes en dubbeltjes van pas komen. Goed management zou daar rekening mee moeten houden. De tarieven zouden het best afgerond dienen te zijn naar beter hanteerbare bedragen. Dat zal het rechtvaardigheidsgevoel van de passagier meer benaderen.” Om de herstructurering van het openbaar vervoer te laten rollen, is het volgens Simon nodig dat er terdege rekening wordt gehouden met details als deze.
HD

error: Kopiëren mag niet!