Alle overheidsinstanties belangrijk bij preventie criminaliteit

De Pan American Development Foundation (PADF) heeft een conferentie voor misdaadpreventie gehouden, waarbij stakeholders uit verschillende Caribische landen samen zijn gebracht om van gedachten te wisselen en uitdagingen te bespreken bij het aanpakken van misdaad en geweld. De belangrijkste sprekers zijn vertegenwoordigers van de Bahama’s, Jamaica, Guyana en de Dominicaanse Republiek. Sinds 2013 heeft PADF een regionaal programma geïmplementeerd, dat gebruikmaakt van een community-based approach om criminaliteit en geweld te verminderen onder de risicogroep in het Caribisch gebied. Het Rapp-programma heeft tot op heden meer dan 8000 mensen bereikt door middel van criminaliteitspreventie en gemeenschapswerk. Het hoofddoel van het programma is het wederzijds vertrouwen tussen politie en wetshandhaving te bouwen, zodat gemeenschappen kunnen werken bij het voorkomen van misdrijven.
Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade gaf aan dat het Rapp-programma een ontwerpt is van de Verenigde Staten, ingezet ten behoeve van het Caribische veiligheidsinitiatief en gefocust is op de veiligheid van de burgers door de samenwerking in Caribische veiligheid te versterken. “We zijn blij met de mate van samenwerking en betrokkenheid van de gemeenschap op het verminderen van de criminaliteit in het Caribisch gebied. Het Resistance and Prevention Program (Rapp) verbetert de capaciteit van de jeugd, de politie en justitie en andere overheidsdiensten om samen te werken over misdaadpreventie.” Dit programma bouwt wederzijds vertrouwen tussen diverse groepen op. Vandaar dat de ambassade, de politie en andere overheidsambtenaren bemoedigd worden zich sterk te maken en om betrokken te blijven bij het gebruik van preventie-instrumenten en door middel van beste praktijken te leren de wortel van misdaad en geweld aan te pakken. “Wij raden u aan om gemeenschappen te versterken door de actieplannen van de gemeenschap te ontwikkelen, bij te werken en te implementeren, zelfs nadat het Rapp-programma tot een einde komt. Duizenden levens zijn al positief beïnvloed door dit programma, maar er is nog veel meer te doen is. Er moeten dus lange termijn oplossingen voor misdaad en geweld gevonden worden.”
OAS (Organization of American States)-vertegenwoordiger Nancy Robinson stelt dat Latijns Amerika en het Caribisch gebied de hoogste cijfers van geweld kennen dan andere regio’s van de wereld, die niet in oorlog zijn. “Deze landen zijn geconfronteerd met complexe uitdagingen, daarom is het van essentieel belang dat alle belanghebbenden samenwerken om de criminaliteit samen te bestrijden. Ook wordt gestreefd naar het creëren van betere kansen voor de jeugd.” In de afgelopen dagen hebben professionals lessen uit hun respectieve Rapp-programma’s bestudeerd. Er is daarbij getracht meer inzicht te geven aan beleidsmakers.

error: Kopiëren mag niet!