“Er gaat niets gebeuren vanuit de overheid. Wij zijn lid van het Herziene Verdrag van Chaguaramas en wij dienen de procedure te volgen.” Zo reageert minister Ferdinand Welzijn op vragen van Dagblad Suriname over de klachten van Doksenclub. Het is gebleken dat Trinidad zich wederom niet houdt aan de door haar gedane beloftes. Ook in het verleden zijn door Trinidad na diverse gesprekken toezeggingen gedaan en nimmer nagekomen. Duckfarm directeur/eigenaar Gerard van den Bergh vraagt zich in gemoede af of Trinidad nu een partij is waar je afspraken mee kunt maken. “De tijd leert helaas dat ze onbetrouwbaar zijn”, stelde hij in een eerder uitgegeven persbericht. De minister heeft in de media zijn misnoegen geuit over de houding van T&T. Ook sprak hij over desavouering van zowel Suriname als de Caricom. Met Dagblad Suriname sprak hij over de verdragsprocedure dat zal worden gevolgd. Over boycotten van producten uit T&T had de bewindsman het niet. Van den Bergh heeft voor vandaag een ontmoeting bij HI&T in de planning. Pas na vandaag lukt het hem om officieel te reageren op de uitspraken van de minister.
Verdrag
Suriname werd in 1995 lid van de Caricom. Concreet betekende dit voor Suriname dat ze een ontwikkeling gekozen had waarbinnen regionale integratie een belangrijke rol moet spelen. Binnen Caricom worden er geen invoerrechten geheven op goederen die uit Caricom – lidlanden worden geïmporteerd, indien die goederen zich kwalificeren als Caricom goed van herkomst. Het Verdrag van Chaguaramas dat Caricom aannam, bevatte bepalingen voor de liberalisering van handel in goederen en een gemeenschappelijk extern tarief, maar beperkte regels voor het verwijderen van bepalingen op het gebied van kapitaal en diensten en bescheiden verplichtingen voor coördinaties van economisch beleid. Tijdens de tiende vergadering van regeringsleiders van Caricom werd daarom besloten het regionaal integratieproces te verdiepen. Het verdrag werd hiervoor aangepast en besloten werd een gemeenschappelijke markt en economie voor de Caribische gemeenschap in te stellen.
Vrij goederen- en dienstenverkeer
Het Herziene verdrag van Chaguaramas schrijft voor dat lidstaten een regeling voor het vrije goederen- en dienstenverkeer in de CSME tot stand zullen brengen en in stand houden. Elke lidstaat onthoudt zich van een handelsbeleid en –verkeer, waarvan het doel of de werking bestaat in het verstoren van mededinging, en het frustreren van het vrije verkeer van goederen en diensten. Ook het tenietdoen of aantasten van voordelen, waarop andere lidstaten ingevolge dit verdrag recht hebben, is verboden. Partijen zijn overeengekomen dat zij in hun grondgebied geen nieuwe beperkingen invoeren met betrekking tot import en export, die hun oorsprong hebben in de Caricom gemeenschap.
Mededingingsregels
Er zijn speciale mededingingsregels overeengekomen en opgenomen in Hoofdstuk Acht van het Verdrag. De Caricom-Commissie voor de Mededinging (Caricom Competition Commission, CCC) en het Caribisch Hof van Justitie (Caribbean Court of Justice, CCJ) staan centraal in het handhavingssysteem. De commissie neemt maatregelen door per geval op te treden op de relevante markt. De commissie zal elk geval op zijn merites beoordelen, gewoonlijk op grond van een klacht van functionarissen, concurrenten of consumenten uit de lidstaten. Een klacht behoeft ondersteunend bewijs van concurrentiebeperkend gedrag. Nadat de commissie een onderzoek heeft ingesteld en tot de bevinding is gekomen dat het gedrag waarover geklaagd is inderdaad concurrentiebeperkend is en grensoverschrijdend werkt, zal ze een beslissing nemen.
Hoe neemt ze haar besluiten?
De commissie stelt haar eigen procedureregels vast en zal zich volgens deze in twee groepen verdelen. Een groep van commissieleden zal verantwoordelijk zijn voor het onderzoek en de tweede groep zal recht spreken na beide kanten van de aan haar ter overweging voorgelegde zaak gehoord te hebben. De commissie kan de betrokkenen instrueren corrigerende maatregelen of de door haar nodig geachte maatregelen te nemen. Indien die besluit niet kunnen worden uitgevoerd en de commissie daarvan niet verwittigd wordt, of indien er wordt geweigerd om een besluit uit te voeren, kan de commissie zich wenden tot het CCJ voor een bevel tot het afdwingen van de uitvoering van haar besluit. Het is van belang op te merken dat er sprake is van samenloop van de rechtsmacht van het CCJ en de commissie. Dit betekent dat een lidstaat te allen tijde een zaak aanhangig kan maken bij het CCJ.
Kavish Ganesh