Radjen Baldew: ‘Hindoestaanse namen zijn betekenisvoller’

Cultuurwerker Radjen Baldew
Cultuurwerker Radjen Baldew
Cultuurwerker Radjen Baldew van de Organisatie Hindoe Media (OHM) heeft tijdens de jongste openbare bijeenkomst van de Kenniskring aangehaald dat de naamgeving onder het Hindoestaans bevolkingsdeel cultuurgebonden is, wat hij toejuicht. In de jaren ‘50 – ‘60 van de vorige eeuw was het een tendens aan het worden om Hindoestaanse kinderen Europese en Amerikaanse namen te geven. Die trend is niet voortgezet, wat door de spreker wordt toegejuicht: “Onze eigen namen zijn betekenisvoller.” Baldew zegt dat het behoud van Hindoestaanse namen onder andere te danken is aan de oriëntatie op de eigen cultuur, de culturele contacten met India en vooral via Bollywood, die zorgt voor een constante toestroom van moderne Hindoestaanse namen. Dit proces is uniek voor het Hindoestaans bevolkingssegment. Baldew constateert dat onder de Javanen de Javaanse namen aan het verdwijnen zijn.
Javaanse voornamen
Dagblad Suriname weet dat Paul Somohardjo het vaker over dit onderwerp heeft. Hij betreurt het dat “mensen die op hem lijken”, hun kinderen westerse namen geven. “Ponimin en soortgelijke namen zijn aan het verdwijnen.”
Creools nationalisme
Tijdens het toppunt van het Creools nationalisme was het ook zo dat vooral politiek linksgeoriënteerde creolen, op zoek naar hun afkomst, voor Afrikaanse namen voor hun kinderen kozen. Tegenwoordig is dat aan het vervagen.
HD

error: Kopiëren mag niet!