Waka bun Hildenberg!

E1Waka boeng Hildenbergx-minister van Financiën Humphrey Hildenberg, die op zaterdag 3 juni overleed, is maandag met staatsteer begraven te Marius Rust. Na de traditionele rondgang op Grun Dyari vond de uitvaartdienst maandagmiddag plaats in de Grote Stadskerk. Verschillende prominenten hebben zich vol lof uitgesproken over de verdiensten van de ex-bewindsman. Onder de groep waren ex-president Ronald Venetiaan, NPS-voorzitter Gregory Rusland en econoom Roy Shamnarain. Ook voormalige minister van Financiën, Adelien Wijnerman, had bewondering voor de manier waarop Hildenberg, die de bijnaam droeg van ‘Willem de Zwijger’, de Wet op de Staatsschuld onder zijn leiding heeft ingesteld en hoe de Surinaamse Gulden omgezet werd in de Surinaamse dollar. Hierdoor werden de drie nullen achter de gulden geschrapt. Onder de aanwezigen was ook Roy May, die onder het bewind van Hildenberg als directeur der Belastingen heeft gefungeerd.
Oud-president Ronald Venetiaan memoreerde dat Suriname drie termijnen heeft kunnen profiteren van de talenten van Hildenberg. “Hij beheerde de geldtrommel van de Staat, in voor bestuurders, land en volk zeer moeilijke jaren. Hij moest in die periode steeds goed nagaan hoe de aanvragen van financiering te beoordelen op basis van beschikbare en te verwachten middelen beoordeeld moesten worden”, aldus de oud NPS-voorzitter.
Hildenberg was in alle drie kabinetten-Venetiaan minister van Financiën. Hij maakte deel uit van de regering in de periode 1992-1996, 2000-2005 en 2005-2010. In zijn laatste zittingsperiode als minister zorgde hij samen met oud-Centrale Bankpresident Andre Telting ervoor dat de monetaire reserve van Suriname zijn hoogste piek bereikte. Als minister van Financiën was Hildenberg ook spaarzaam met woorden.
Hildenberg was al lange tijd ongeneeslijk ziek en bereikte de leeftijd van 71 jaar.
FR

error: Kopiëren mag niet!