OM eist levenslange gevangenisstraf voor dubbele moord

Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Shanta Mahadew, eiste maandag tegen de verdachte Arturo P. een levenslange gevangenisstraf wegens het plegen van een dubbele moord. Op dinsdag 28 juni 2016 werden in het Oelemarie-gebied de ontzielde lichamen van de 53-jarige, Maria Martins Silva Da Silva, en haar vriend Melvin Fraser (31) aangetroffen. De lichamen vertoonden steek- en schotverwondingen. Arturo alias “Law” wordt ervan verdacht beide personen op een tragische wijze om het leven te hebben gebracht. Echter ontkent hij beide tenlasteleggingen. “ De verdachte heeft zich op 28 juni 2016 te Sipaliwini schuldig gemaakt aan uitermate koelbloedige tweevoudige ernstige misdrijven, te weten gekwalificeerde doodslag en moord, waarbij twee, in de kracht van hun leven verkerende personen van het leven zijn beroofd. Aan twee mensen is hun kostbaarste bezit, het leven, ontnomen en aan de nabestaanden van de slachtoffers is onherstelbaar leed toegebracht. Een dergelijke dubbele moord draagt een voor de rechtsorde zeer schokkend karakter en brengt daarnaast bij de burgers diepe gevoelens van angst en onveiligheid teweeg, te meer daar deze misdrijven zich hebben afgespeeld op de openbare weg. De in dat gebied bevindende bewoners, die het incident hebben meegemaakt, zullen deze gebeurtenissen niet licht vergeten”, zei de vervolging.
Arturo verklaarde eerder op de zitting dat de vrouw voor hem en nog andere mannen in het gebied kookte. Bovendien had hij een maand lang een liefdesrelatie met haar. Zij hadden afgesproken dat die twee elkaar in een kamp zouden ontmoeten. Hij ging dan ook volgens die afspraak met een ATV naar het kamp van de vrouw. Hij had wat alcohol op, maar was niet dronken, verklaarde Arturo aan de rechter. Terwijl hij seks met haar bedreef, zou hij een black-out hebben gekregen en kwam hij pas rond 6.00 uur in de ochtend bij. Hij zag dat Maria niet meer bewoog. Haar voeten waren aan het bed vastgemaakt en naar de mening van Arturo was ze verkracht. “Ik wist niet wat ik moest doen en liep naar de Oelemarierivier om tot rust te komen”, zegt Arturo. Terwijl hij daar zat, kwam Melvin Fraser aan. Hij zou de verdachte gepest hebben en gezegd hebben dat hij een sukkel is. Hij bleef maar pesten en op een bepaald moment raakten zij verwikkeld in een woordenwisseling, welke uitmondde in een worsteling. Fraser zou hem gestoken hebben in zijn hals. Kort daarna zag hij dat Fraser in zijn borststreek was geraakt en kwam hij daardoor te overlijden. Bij de politie had de verdachte verklaard dat hij Fraser had ontwapend en hem daarna had neergestoken.
De vervolging achtte dubbele moord wettig en overtuigend bewezen en eiste een levenslange celstraf. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte eerst de vrouw haar beide benen in een spagaat heeft vastgebonden op het bed en heeft hij daarna seks met haar gehad. Nadien heeft hij haar op een beestachtige wijze mishandeld door haar steekverwondingen toe te brengen, alsook schoten op haar te lossen. De verdachte had haar gezicht dichtgedrukt, waardoor zij is overleden. Melvin Fraser die de handelingen van Arturo had opgemerkt, is daarna door de verdachte doodgestoken.
Arturo die eerder bij een goudonderneming in hetzelfde gebied had gewerkt, ging daar naar toe en wist een wapen te bemachtigen, waarmee hij enkele schoten had gelost in de omgeving van een winkel in hetzelfde gebied. Hij maakte ook nog een vat brandstof en een korjaal buit en vluchtte daarmee via de Oelemarierivier verder landinwaarts. Het lukte de recherche om de verdachte na enige tijd aan te houden. Deze verdachte wordt juridisch bijgestaan door advocaat Irvin Kanhai. Kantonrechter Siegline Wijnhard stelde deze zaak uit naar 10 juli. Op die dag komt de verdediging aan het woord. Arturo blijft in politiearrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!