Ministers vallen door de mand tijdens persconferenties

Slechts na twee maanden benoemd te zijn als minister van Justitie en politie werd Eugene van der San ontslagen als minister. De laatstgehouden persconferentie van de ex-minister heeft hem vermoedelijk de das omgedaan. Verschillende politieke partijen, waaronder DA’91, SPA en VHP, hebben hun ongenoegen geuit over de gedane uitspraken van de minister en eisten dat deze minister uit zijn functie gehaald werd. “Ook nadat de vorige minister, Jennifer Van Dijk-Silos, een persconferentie had belegd, hadden wij aangegeven dat zij het veld moest ruimen vanwege haar gebrek aan respect voor de rechterlijke macht. Het schijnt dat wanneer deze ministers persconferenties houden dat zaken goed misgaan. Deze minister heeft zaken van kwaad tot erger gemaakt”, zegt Angelic Del Castilho, voorzitter van DA’91. Vandaar dat de partij van mening is dat er opgelet wordt dat de volgende kandidaat, die de functie van minister zal krijgen, voldoet aan de noodzakelijke criteria.
Het kon gewoon niet anders volgens Del Castiho. “Het is duidelijk gebleken dat deze persoon niet voldeed aan de juiste criteria om de functie van minister van Juspol te bekleden. Een minister van Juspol is niet zomaar iemand. Zo iemand behoort een verantwoordelijke en stabiele persoon te zijn.” De politica is van mening dat een minister sowieso iemand moet zijn die controle heeft over zijn emoties en het verstandelijke doet zegevieren. “Je moet kennis van zaken hebben en een bruggenbouwer zijn, omdat ons justitiële apparaten heel gevoelige apparaten zijn, die er zijn om de mensen hun rechtsgevoel te garanderen. De samenwerking onderling moet altijd goed lopen en ze moeten goed afgestemd zijn op elkaar.”
Thuis zijn in de materie
Van der San heeft getoond dat hij niet voldoet aan de criteria. De partijvoorzitter vindt het jammer, want dit ministerie heeft in de afgelopen 7 jaar diverse ministers gekend. Terwijl juist op dit ministerie er stabiliteit en continuïteit van beleid moet zijn. Het vertrouwen is er volgens Del Castilho niet meer, omdat er steeds mensen worden benoemd die geen kaas hebben gegeten van het proces en de partij verplichten om zich uit te spreken dat zulke mensen het veld moeten ruimen, omdat ze niet in het belang van de Staat daar zijn. De minister is met zijn twee maanden dienst een van de kortst zittende ministers die wij tot nu hebben gehad. De DA’91-voorzitter vindt dat het misschien wel voordeliger is voor de staatsportemonnee, omdat het betekent dat hij geen aanspraak maakt op de emolumenten die men krijgt wanneer men een jaar of langer heeft gediend. “Je moet nagaan hoeveel ministers in deze 7 jaar al aanspraak maken op onze staatsportemonnee.” De partijvoorzitter geeft vervolgens aan dat volgens haar perceptie een Juspol-minister iemand is die kennis heeft van recht en wet en van de instituten die daaraan gekoppeld zijn. “Hij hoeft niet perse een politie of rechter te zijn, maar hij zal wel thuis moeten zijn in de materie en haar/zijn plaats moeten kennen naar de Nationale Assemblee toe en de verantwoordelijkheid die hij draagt ten behoeve van de veiligheid van iedere burger”, aldus Del Castilho.

error: Kopiëren mag niet!