BvL/ALS: ‘Nettobedragen zijn bedroevend’

Wilgo Valies aan het woord (foto: Anil Ramkumar)
Wilgo Valies aan het woord (foto: Anil Ramkumar)
Vakbondsleider Wilgo Valies heeft gisteren een persconferentie belegd ten aanzien van de nieuwe bezoldigingen van de leraren, die aan het eind van de vorige maand zijn uitbetaald. Alhoewel de leraren de herwaardering hebben ontvangen, zijn velen van hen desondanks ontevreden en zelfs teleurgesteld. Dit ligt aan het belastingregime; hoe hoger de salarissen des te meer belasting zij verschuldigd zijn. Hierdoor is een groot deel van de onderwijsgevenden met een andere realiteit geconfronteerd dan wat men initieel had verwacht. Het belastingregime is naar zeggen van de vakbondsleider enorm verouderd en aan verandering onderhevig.
Wederom aan tafel met de regering
“De belastingwetgeving is achterhaald! Het bestedingsinkomen moet dusdanig zijn dat de leraren een menswaardig bestaan eropna kunnen houden. En dit is nog steeds niet het geval, want wat de leraren uiteindelijk in handen krijgen, is bedroevend!”, beklemtoont Valies. De belastingafdracht is niet het enige aspect dat de werkende klasse maandelijks moet afstaan. De lijst van inhoudingen wordt aangevuld met onder andere pensioen, AOV en SZF-afdracht. Het bestuur van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) wenst wederom om de tafel te zitten om samen met de regering de knelpunten duurzaam op te lossen. “Wij willen een rechtvaardige verdeling van de belastingwetgeving! Het moet niet zo zijn dat de werkers alleen het gelag moeten betalen. We gaan alles in het werk stellen om deze overheid tot die gedachte te brengen!”
Om het bovenstaande te staven, wordt er een vergelijking gemaakt van de bezoldiging van een leraar van graad 2C in de maanden maart 2017 en mei 2017. De desbetreffende leraar met een basisloon van SRD 1771 in maart, kreeg na de bijkomende heffingskorting (SRD 125), SZF werkgeversaandeel (SRD 153), koopkrachtversterking (totaal SRD 600) en de permanente educatie (SRD 123.97) een totaal brutosalaris van SRD 2773.67. Na de inhoudingen van de loonbelasting (SRD 193.12), SZF werknemersaandeel (SRD 70.84), AOV (72.76) en de SZF werkgeversaandeel (SRD 153), kreeg deze leraar een bedrag van SRD 2283.25 in handen.
In mei bedroeg het basisloon van dezelfde leraar na de herwaardering SRD 2505. Na een heffingskorting (SRD 125), SZF werkgeversaandeel (SRD 134.25) en een koopkrachtversterking (SRD 100) bedraagt het totale brutosalaris SRD 2864.25. Hiervan is ingehouden de loonbelasting (356.40), koopkrachtversterking (SRD 100), SZF werknemersaandeel (SRD 100.20), AOV (SRD 96.20) en het SZF werkgeversaandeel (SRD 134.25), waardoor het nettobedrag neerkomt op SRD 2077.20. Hiervan is af te leiden dat de financiële positie van de desbetreffende leraar na de herwaardering juist verminderd is met SRD 206.05.
KSR

error: Kopiëren mag niet!