Dispuut tussen leden Brandweer Sportcentrale en bestuur

2Dispuut tussen de leden van de Brandweer Sport Centrale en het bestuurHet dispuut tussen de leden van de Brandweer Sportcentrale (BSC) en het bestuur, onder leiding Brian Rijger, wordt steeds grimmiger. Een aangevraagde ledenvergadering van 18 april 2017 met als agendapunten de onduidelijkheden over een stuk terrein ten behoeve van de leden van BSC, het presenteren van een volledig financieel verslag (bezittingen van de BSC) en het uitschrijven van bestuursverkiezingen, kon geen voortgang vinden. Deze alv is reeds twee keer uitgeschreven, maar kan geen voortgang vinden. Het vermoeden bestaat dat het bestuur eraan meewerkt om deze alv geen voortgang te laten hebben. Dit wekt heel wat teleurstelling en agressie op bij de leden. Op 17 mei 2017 heeft het bestuur een mededeling doen uitgaan dat men op reces gaat vanaf 17 mei tot en met 31 mei 2017.
Vertragingsmanoeuvre
Het bestuur verschuilt zich achter het huishoudelijk reglement. Bij de leden bestaat het vermoeden dat het bestuur dit zelf in elkaar heeft gezet. Daarin staat vermeld dat er tenminste de helft plus 1 van de aantal contribuerende leden aanwezig moeten zijn om een alv te openen. Ervan uitgaande dat er 448 leden zijn, moeten er dus 225 of meer contribuerende leden aanwezig zijn. Het is een onmogelijke klus om dit aantal bij elkaar te krijgen, zeggen de ontevreden leden van de brandweer aan Dagblad Suriname. Volgens hen zal dit aantal pas bereikt worden indien de brandweer volledig lamgelegd wordt en de leden in de gelegenheid gesteld worden om de alv te bezoeken. Er is geen tweede optie in deze regel ingebouwd. De ontevreden leden concluderen daarom dat er nooit een alv zal komen. Het huishoudelijk reglement dient voort te vloeien uit de statuten, maar bij de brandweer is dat duidelijk niet het geval. “Hun bestuursvergadering van 4 mei 2017 kon wel in de brandweerkazerne worden belegd, maar voor de alv van de leden kiest men een locatie buiten de kazerne. Zie daar dat het bestuur niet constructief en transparant is. Het verzoek van de leden om de vergadering binnen de kazerne te houden, wordt straal genegeerd. Artikel 16 van de statuten schrijft voor dat het huishoudelijk reglement door de alv wordt bepaald of gewijzigd. Het mag geen bepalingen bevatten in strijd met de statuten, de wet en de openbare orde.” Er is ook nog verschil van mening omtrent een terrein van de brandweer. Het is zaak dat de bond dit diepgaand onderzoekt en zaken in het reine brengt.
Niet naleven van de statuten
Artikel 9 schrijft voor dat het bestuur om de 2 jaar aftreedt, doch zijn de leden terstond herkiesbaar. Dit dient te geschieden op een alv. Vanaf 2008 zit dit bestuur aan en er zijn nimmer bestuursverkiezingen gehouden. Een zittingstermijn duurt 2 jaar. Het begint op 1 april en eindigt op 31 maart, zeggen de leden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!