Marcelino Nerkust: “Belastingregime van toepassing op iedereen”

Marcelino Nerkust
Marcelino Nerkust
De ontevredenheid van de leraren is ook na de herwaardering in stand gebleven. Velen van hen zijn geschokt dat hun financiële positie niet verbeterd is. Marcelino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), zegt tegenover Dagblad Suriname dat de leraren in hun bezoldiging met meer dan 100% vooruit zijn gegaan, maar dat de nettobedragen desondanks niet aan hun verwachtingen voldoen. “Het belastingregime is nu eenmaal van toepassing op iedereen.” Volgens Nerkust zullen zij die binnenkort met pensioen gaan wel de vruchten van de nieuwe loonreeksen plukken. “Zij zullen namelijk een beter pensioen krijgen.”
Nerkust vindt dat de ontstane situatie te wijten is aan de economische omstandigheden in het land. De ongunstige wisselkoersontwikkelingen en de daarmee gepaard gaande prijzen in de supermarkten/winkels, maken dat de leraren nog steeds prioriteiten moeten stellen bij het aanschaffen van goederen en diensten. “Vroeger had je andere gunstige omstandigheden. Ik weet niet wat de leraren in het verleden is toegezegd. Ik heb mij strikt vastgehouden aan de financiële componenten van die herwaardering. Vanaf het moment dat je meer dan SRD 3.000 verdient, gaat 38% naar de belasting.” Dat is niet het enige; ook voor de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), Stichting Staatsziekenfonds (SZF) en het pensioen wordt er ingehouden. “En vooral als je nog schulden hebt, blijft er niets meer over.”
Nerkust vindt desondanks dat de leraren op de hoogte waren dat er na de herwaardering meer belastingafdracht zou plaatsvinden. “Het was te verwachten dat je meer belasting zou betalen.” De Fols-voorzitter gaf te kennen dat hij zijn leden getracht heeft te informeren over dit feit. “Maar men was niet geïnteresseerd hierin.” Het enige wat nog gedaan zou kunnen worden, is het aanpassen van de loonbelasting. Deze wet kent echter geen uitzonderingen en is bindend voor een ieder. Hierdoor is het niet mogelijk om een aparte regeling voor de leraren te treffen. De belastinginning dient bovendien als een inkomstenbron voor de Staat, waardoor een aanpassing nogal onmogelijk lijkt.
KSR

error: Kopiëren mag niet!