Het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) zal in de toekomst nog 17 pompgemalen inzetten om het ontwateringsproces te versnellen. Echter is een van de heikele punten waar het ministerie momenteel mee zit, de milieuvervuiling die maar niet ophoudt. Het ministerie heeft natuurlijk de taak om ervoor zorg te dragen dat goten en kanalen niet dicht begroeid raken. Echter heeft de samenleving ook tot taak om ervoor zorg te dragen dat voor zover het lukt, het milieu schoon te houden.
De OWT&C heeft eerder zijn misnoegen al via de media geuit. Surinamers zijn op dit moment aangewezen op hun geweten om het milieu schoon te houden. Er worden voorbereidingen getroffen om een voorstel te doen aan het parlement om milieuwetten te maken en aan te nemen. Dit vertelt OWT&C-woordvoerder Raul Swedo.“Als dat er is, kan het ministerie overgaan tot aanmanen. Zo worden er ook scherpere acties en controles uitgevoerd door het ministerie. Al zouden wij de milieupolitie helemaal moeten activeren, wordt dat dan gedaan. Zo krijgt de milieupolitie vanuit de wetgeving ook de originele pet op. Het moment de wetgeving er is, hebben de autoriteiten die belast zijn met de uitvoering (politie, commissariaten, ministerie), een houvast”, stelt Swedo.
Het ministerie is vooralsnog bezig met voorbereidingen. Het parlement moet nog worden benaderd met een verzoek. Aangemerkt moet worden dat een Milieuwet al geruime is ingediend bij het parlement. Dat er uiteindelijk over wetgeving gesproken wordt om mensen te dwingen, of zelf af te straffen in het belang van het milieu, zegt volgens critici al hoe erg het gesteld is met de samenleving. Het gaat om dezelfde mensen die hoogstwaarschijnlijk klagen dat zij blank komen te staan in de regentijd en de vinger wijzen naar de autoriteiten. Waar critici over jammeren, is dat degenen die hun geweten wel laten spreken, de negatieve effecten van milieuvervuiling ook moeten ervaren.
Kavish Ganesh