Het bestuur van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) heeft in het afgelopen weekend onderhandeld met de regeringsdelegatie over de inhoud van het herwaarderingsprogramma. Dit gaf in eerste instantie licht aan het einde van de tunnel om de staking van de leerkrachten op te heffen, maar hiervan is uiteindelijk niets terechtgekomen. De leden van de BvL/ALS hebben maandag tijdens de algemene ledenvergadering (alv) besloten om geen water meer bij de wijn te doen. ‘Het wantrouwen dat de regering inmiddels gecreëerd heeft bij de leden is niet meer door middel van zoete praatjes weg te werken.’ De regering had voorgesteld om de complete herwaardering eind juni 2017 te implementeren, waarbij leerkrachten vanaf graad 1 tot en met graad 4 aan bod zouden komen. Dit zoveelste uitstel vinden de leden onacceptabel en eisen dat de gemaakte afspraken binnen een week worden uitgevoerd. De leraren komen vandaag om 08.00 uur wederom bijeen in Stichting Mata Gauri.
Alhoewel de onderwijsminister vrijdag na het onderhoud met het bestuur van de BvL/ALS te kennen gaf dat de betrokkenen elkaar hebben kunnen vinden, heeft dit wederom een averechtse wending aangenomen. “We hadden vrijdag niet eens behoorlijk onderhandeld, we hadden nog geen oplossing. Er was wel een resultaat om de herwaardering eind juni 2017 te doen plaatsvinden, maar dit is afgewezen door de leerkrachten. Zij nemen de regering in dit opzicht niet meer serieus. Dus dit is een groot probleem. Ze willen ook niet meer wachten tot eind van de maand, ze willen het binnen een week hebben.” Dit zegt vakbondsleider Wilgo Valies in gesprek met Dagblad Suriname. Valies had verondersteld dat de leden akkoord zouden gaan met dit voorstel. “Wij hadden het idee dat dit voorstel het zou redden bij onze leden, maar het wantrouwen is zo diep bij hen. Daarom buigen wij ons voor het standpunt van de alv; we gaan wederom met de regering praten en kijken hoe we tot een oplossing kunnen komen.”
De regering heeft bewezen niet in staat te zijn om de daad bij het woord te voegen. “Er zijn zoveel beloftes gemaakt en de regering houdt zich daar niet aan. Er was bijvoorbeeld afgesproken dat er in oktober 2016 de herwaardering gerealiseerd zou worden. Dat is dus niet gebeurd. Daarna was het verschoven naar januari 2017, waarbij iedereen die herwaardering zou krijgen. Ook dat is niet gelukt. En dit was weer naar maart 2017 uitgesteld. Ten overstaan van de rechter was er weer beloofd en ook hieraan hebben zij zich niet gehouden. Een ieder moet die herwaardering krijgen en niet een deel! Het voorstel zou betekenen dat slechts een deel (graad 2c) het wel zou krijgen aan het eind van deze maand, terwijl een ander deel niet.” Dit is de reden dat de leraren geen geduld meer kunnen opbrengen.
Het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) wordt door de regering als de bron van stagnatie beschouwd bij het implementeren van de nieuwe loonreeksen. Doordat de nieuwe bezoldigingen handmatig plaatsvinden, kan dit niet eerder gerealiseerd worden. Naar zeggen van Valies zal geen enkele intimidatiemaatregel van de autoriteiten momenteel effect hebben. “Leraren onder dwang naar school sturen, zal niet werken. Ze zijn ontevreden en gedemotiveerd. Hiervan zullen de leerlingen alleen nadelen ondervinden.”
KSR