Pieter Bol: ‘Geschreven erfgoed van Suriname is van onschatbare waarde’

Pieter Bol uit Nederland (recht) en Marcel Meyer uit Suriname wisselen van gedachten over de nu op het World Wide Web geplaatste archieven van Suriname, toegespitst op stamboomonderzoek
Pieter Bol uit Nederland (recht) en Marcel Meyer uit Suriname wisselen van gedachten over de nu op het World Wide Web geplaatste archieven van Suriname, toegespitst op stamboomonderzoek
‘De archieven die in het verleden in Suriname zijn aangelegd door het koloniaal bestuur en andere inventarissen lagen op verschillende plekken bewaard in het land. Men maakte zich zorgen over, of ze wel goed en veilig bewaard waren. In 1915 werd besloten om de archieven voor behoud op te slaan in het Archief van Nederland in Den Haag. Overeengekomen werd dat de plaatsing in Nederland van tijdelijke aard zou zijn, de documenten zouden altijd eigendom van Suriname blijven. Zodra Suriname in staat zou zijn om de documenten zelf te bewaren, zouden die teruggehaald worden. In 2017 is het zover. Het proces van het terughalen van de archieven heeft sedert 2010, zeven jaar werk gekost’, aldus informatie bekomen van Het Nationaal Archief Suriname (NAS).
Suriname krijgt papieren geheugen terug
Het NAS heeft Pieter Bol, verbonden aan de Stichting voor Surinaamse Genealogie en hoofdredacteur van het genealogisch tijdschrift Wi Rutu, aan het woord gelaten over: ‘nieuwe mogelijkheden voor stamboomonderzoek in Suriname als gevolg van de teruggave en digitalisering van de Surinaamse archieven in Nederland’.
De spreker legde tijdens de presentatie de nadruk op de betekenis van het terugbrengen van de analen vanaf 1667, het begin van Nederlands koloniaal bestuur, nu de Republiek Suriname. Suriname krijgt hiermee een groot deel van zijn papieren geheugen terug, maar volgens hem zal dat geheugen pas echt betekenis hebben als de samenleving er in de praktijk gebruik van maakt. Bij het lezen van al die archieven moet niet uit het oog worden verloren, door wie en met welk doel ze zijn aangelegd.
Nieuwe meerjarige afspraken
Het NAS heeft voor de komende tijd meerdere activiteiten op het programma staan om het werk van het archief verder uit te dragen. In april zal er een symposium worden gehouden. De archieven behoren tot het geschreven erfgoed van Suriname en zijn gezamenlijk erfgoed van Nederland en het koloniaal imperium. De Nederlandse regering, instituten en organisaties als Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Archief Nederland en de Radboud Universiteit werken dan ook samen om de schat te behouden. Er zijn nieuwe meerjarige afspraken gemaakt.
HD

error: Kopiëren mag niet!