“Buitenlandse investeerders trappelen niet om naar Suriname te komen”

“Vanwege de crisis in Suriname en de daarmee gepaard gaande problemen die wij ervaren in het bedrijfsleven was het te verwachten dat de kredietwaardigheid van ons land zou droppen.” Dit zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), in gesprek met Dagblad Suriname, naar aanleiding van de degradatie welke door het Amerikaans kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings is bevestigd. Dit is al reden genoeg om zorgen te maken over de economische gesteldheid van Suriname, aangezien dit verregaande consequenties met zich kan meebrengen voor het ondernemerschap. “Zo kijken de grote buitenlandse investeerders allereerst naar de economische situatie van een land.”
“De buitenlandse ondernemers die reeds in Suriname zijn en die vooral hebben geïnvesteerd in de detailhandel, onder andere in food en non-food, supermarkten, kledingzaken, cell shops en bouwmaterialen, zien het niet meer zitten. Ze sluiten hun deuren en gaan weg.” Potentiële investeerders in het buitenland zullen dus twee keren nadenken, alvorens zij economische activiteiten in Suriname willen verrichten. “Dit wordt negatief beoordeeld door ratingbureaus. Het was te verwachten dat dit zou gebeuren. Buitenlandse investeerders staan niet te trappelen om naar Suriname te komen.” Dit geldt ook voor ondernemers die via de overheid zouden binnenkomen. “De overheid is debet aan de situatie.” Vanwege het structurele destructieve beleid is het zover gekomen.
‘Om binnen korte termijn enige mate van verbetering te merken, is het van belang dat de overheid de productiesector stimuleert’, beveelt Hasnoe aan. ‘Dit begint nu op een cliché te lijken, maar het is daadwerkelijk de oplossing. De toerismesector dient aantrekkelijker gemaakt te worden. Daarnaast moeten de producenten ondersteund worden, zodat zij hun export kunnen verhogen. “Doksenclub bijvoorbeeld ondervindt hindernissen bij het exporteren van vlees en vleesproducten naar Trinidad & Tobago. De overheid moet ervoor zorgen dat alles in place wordt gebracht en dat de faciliteiten gecreëerd worden.” Hasnoe vindt ook dat de regering binnen de eigen huishouding moet gaan besparen. “Er is nog zoveel te besparen!”, aldus Hasnoe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!